Wzmożona czujność przed ptasią grypą
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu informuje o wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (podtyp H5N8).
W ostatnim czasie, na terenie Europy (Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii) stwierdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec i Holandii.
Co to jest ptasia grypa?
To bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków). Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.
Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.
Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.
Objawy choroby u ptaków domowych: apatia, objawy nerwowe, u drobiu nieśnego – gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie i kichanie, duszność, biegunka, zwiększona śmiertelność – może dochodzić nawet do 100% stada.
Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?
Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:
• zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
• zabezpieczyć karmidła i poidła przed zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;
• zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
• uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
• stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
• unikać odwiedzania miejsc, w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
• wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
• myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
• produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.
O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić:
• Powiatowego Lekarza Weterynarii w Raciborzu, ul. Katarzyny 6, 47–400 Racibórz, tel. 32–415 49 03; tel. alarmowy: 514–282–134;
• Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego, ul. Reymonta 8b, 47–400 Racibórz, tel. 32–412 06 02; tel. alarmowy: 604–284–392;
• najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem;
• właściwy terenowo urząd gminy lub urząd miasta.