Jaja z Wodzisławia Śląskiego zdobyły laury programu "Doceń polskie"
Jaja z firmy JONA Katarzyna Jona w Wodzisławiu Śląskim zdobyły certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Wyróżnienie przyznano podczas XVII certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach programu „Doceń polskie”, która odbyła się w Czeladzi. Patronem honorowym tego przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Godło to nie jest nadawane automatycznie, otrzymują je tylko wyróżniające się artykuły żywnościowe. Warunkiem uzyskania certyfikatu „Doceń polskie” jest udokumentowane posiadanie „polskiego akcentu” i wysokie noty przyznane produktowi przez specjalistów z branży spożywczej.
Jaja z zakładu JONA, który istnieje od 1971 r., sprzedawane są na terenie Śląska. Kury należące do wodzisławskiego przedsiębiorstwa karmione są wyłącznie naturalnym pokarmem, który jest przygotowywany z własnych płodów rolnych. Wysokiej jakości surowiec pozwala uzyskać treściwą karmę, która nie zawiera antybiotyków i sztucznych dodatków.
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, której członkami są specjaliści z branży spożywczej, oceniła ponad 200 produktów, które zakwalifikowano do udziału w audycie. Pod pojęciem artykułu z polskim akcentem kryje się: tradycyjna receptura, bazowanie na rodzimych składnikach lub produkcja wyrobu na terenie Polski.
Certyfikat nadawany jest na 2 lata, po upływie tego czasu producent może znów zgłosić produkt do oceny. Eksperci sprawdzają go ponownie i decydują czy wyrób nadal zasługuje na rekomendację programu „Doceń polskie”.
– Godło „Doceń polskie” nie jest przyznawane każdemu, kto o nie zabiega. Wyróżnione produkty zostały sprawdzone przez doświadczonych ekspertów z branży spożywczej. Konsumenci wybierając produkt oznaczony biało-czerwonym logotypem „Doceń polskie” mogą być spokojni o ich jakość – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.