Kazeina w cenie
Od 1 kwietnia w raporcie wynikowym (RW-1) Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka wprowadzona została zmiana dotycząca wyników próbnych dojów. Pojawiła się tam dodatkowa informacja określająca procentową zawartość kazeiny w mleku krów.
Kazeina to najważniejsze białko mleka, które posiada ją w ilości od 2,2 do 2,8 proc. Do głównych frakcji kazeiny należą: kazeina alfa, kazeina beta, kappa-kazeina czyli k-kazeina.
Szczególnie ważna jest k-kazeina, która stanowi ok. 13-15 proc. wszystkich białek mleka. Występują trzy genotypy k-kazeiny: AA, AB, BB, które są łączone z cechami użytkowości mlecznej krów oraz z przydatnością mleka do przetwórstwa, a w szczególności do produkcji serów. Jak wskazują dotychczasowe badania, mleko zawierające polimorficzne frakcje AB i BB kazeiny wykazuje wyższą przydatność do produkcji serów niż mleko z typem AA k-kazeiny.
Mleko krów o najbardziej pożądanym genotypie BB pozwala na lepszy odchów cieląt, a także białka kazeinowe pełnią ważną funkcję prozdrowotną w organizmie, mają działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe.
– Gen BB k-kazeiny sprzężony jest z wydajnością mleka, a więc im więcej mleka tym mniej k-kazeiny. Wystarczy jednak, że hodowcy preferować będą buhaje o genotypie AB, które pozwalają zachować dobrą wydajność i poprawiają jakość technologiczną mleka – poinformował kierownik opolskiego oddziału PFHBiPM Aleksander Nozdryn-Płotnicki.
Czy hodowca powinien interesować się zawartością k-kazeiny w mleku, skoro mleczarnia dotychczas nie płaciła za jej obecność w mleku? Od 1 stycznia duża Mleczarnia Spomlek, zmodyfikowała cennik, płacąc nie za ogólny dodatek białka, ale za procentowy udział w mleku kazeiny. W przyszłości inne mleczarnie mogą pójść w jej ślady – przekonywał kierownik opolskiego oddziału.
(ewa)