Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 18 Data wydania: 22.03.16
Czytaj e-gazetę

Kazeina w cenie

Od 1 kwietnia w raporcie wynikowym (RW-1) Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka wprowadzona została zmiana dotycząca wyników próbnych dojów. Pojawiła się tam dodatkowa informacja określająca procentową zawartość kazeiny w mleku krów. 

Kazeina to najważniejsze białko mleka, które posiada ją w ilości od 2,2 do 2,8 proc. Do głównych frakcji kazeiny należą: kazeina alfa, kazeina beta, kappa-kazeina czyli k-kazeina.

Szczególnie ważna jest k-kazeina, która stanowi ok. 13-15 proc. wszystkich białek mleka. Występują trzy genotypy k-kazeiny: AA, AB, BB, które są łączone z cechami użytkowości mlecznej krów oraz z przydatnością mleka do przetwórstwa, a w szczególności do produkcji serów. Jak wskazują dotychczasowe badania, mleko zawierające polimorficzne frakcje AB i BB kazeiny wykazuje wyższą przydatność do produkcji serów niż mleko z typem AA k-kazeiny.

Mleko krów o najbardziej pożądanym genotypie BB pozwala na lepszy odchów cieląt, a także białka kazeinowe pełnią ważną funkcję prozdrowotną w organizmie, mają działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe.

– Gen BB k-kazeiny sprzężony jest z wydajnością mleka, a więc im więcej mleka tym mniej k-kazeiny. Wystarczy jednak, że hodowcy preferować będą buhaje o genotypie AB, które pozwalają zachować dobrą wydajność i poprawiają jakość technologiczną mleka – poinformował kierownik opolskiego oddziału PFHBiPM Aleksander Nozdryn-Płotnicki.

Czy hodowca powinien interesować się zawartością k-kazeiny w mleku, skoro mleczarnia dotychczas nie płaciła za jej obecność w mleku? Od 1 stycznia duża Mleczarnia Spomlek, zmodyfikowała cennik, płacąc nie za ogólny dodatek białka, ale za procentowy udział w mleku kazeiny. W przyszłości inne mleczarnie mogą pójść w jej ślady – przekonywał kierownik opolskiego oddziału.

(ewa)