Ruszyła kampania cukrownicza
Pomimo wiosennych anomalii pogodowych (przymrozki, opady śniegu), w ocenie specjalistów firmy Südzucker, pierwszą cześć tegorocznego sezonu należała do udanych. Dobra obsada, plantacje wolne od chwastów, wysoka zdrowotność liści i korzeni, napawa ich optymizmem. Oceniając obecny stan plantacji, należy stwierdzić, że pomimo lokalnych braków wody, szczególnie w rejonie Wschodu, buraki dobrze znoszą tę niedogodność.
Analiza wyników z prób pobieranych na wytypowanych plantacjach, od 31 do 41 tygodnia wskazuje, że zanosi się na dobre plony, niezłą polaryzację i wysoki plon cukru.
Buraki będą przerabiane w 5 cukrowniach grupy. W tym roku, wcześniej niż zazwyczaj, rozpoczął się okres planowania dostaw i zbioru buraków. 1 września jako pierwsza rozpoczęła przerób buraków Cukrownia Cerekiew. Kampania będzie długa, ze względu na duże ilości buraków do przerobu i powinna zakończyć się w pierwszej dekadzie stycznia – na Wschodzie i w drugiej dekadzie stycznia – na Śląsku.
Całość buraków jest odbierana w systemie pole – cukrownia z oceną ich jakości w centralnym laboratorium grupy przy cukrowni Strzelin.