Kronika na urodziny wsi
Uroczystości jubileuszowe odbyły się 21 i 22 czerwca. Zorganizowała je Rada Sołecka oraz OSP w Bieńkowicach. Podczas festynu można było m.in. posłuchać historii Bieńkowic, którą odczytał Alojzy Ćwik, miejscowy kronikarz. – Mam opracowaną książkę z dziejami Bieńkowic, którą piszę już
od 1990 r. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku się ukaże. Mam materiały o tej wsi od epoki kamiennej. Istnieją znaleziska, biuletyny z Muzeum, a w 1936 r. wykopano urny z prochami z okresu celtyckiego. Pisana przeze mnie historia zaczyna się w 1258 r., kiedy wybudowano kanał z Bieńkowic do Raciborza – opowiada kronikarz. Podczas festynu nie zabrakło również atrakcji dla dzieci oraz występu kabaretu Wesoły Masorz. Można było też obejrzeć galerię zdjęć „Bieńkowice kiedyś i dziś” na telebimie. Jubileusz był także okazją do przeprowadzenia III Powiatowych Zawodów Sikawek Konnych o Puchar Starosty Raciborskiego. Wzięło w nich udział 10 drużyn, także spoza naszego powiatu i województwa: Łany, Przewóz, Pietrowice Wielkie, Pietraszyn, Bojanów, Tworków, Bieńkowice, Szemrowice, Strzybnik i Lekartów. Zawody składały się z dwóch części. Najpierw trzeba było przygotować sikawkę do startu. Następnie strażacy musieli pokonać równoważnię, 6 schodków, przejść pod barierkami, podłączyć wodę do sikawki i ugasić „sztuczny ogień”. Najlepiej z tymi zadaniami poradzili sobie ochotnicy z Łan. Drugie miejsce zajął Tworków, a trzecie Lekartów. Gospodarze, mistrzowie Europy z ubiegłego roku, uplasowali się na czwartym miejscu. Łany jako jedyne wystawiły również reprezentację kobiecą. – Być może w przyszłym roku zgłosi się więcej drużyn kobiecych i uda się przeprowadzić rywalizację także w ich kategorii. Nadal też w zawodach będą mogły uczestniczyć drużyny spoza naszego powiatu i województwa – zapowiada Marek Piechaczek, sołtys Bieńkowic.
(e.Ż)