Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 37 (856) Data wydania: 09.09.08

Posucha w Brzeziu

Przez pięć dni ludzie skazani byli na wodę z beczkowozów.

Niemal przez cały tydzień, tysiące mieszkańców dzielnicy Brzezie odciętych było od pitnej wody. Wszystko przez bakterię coli, która dostała się do wodociągów. Sanepid zabronił spożywania wody do czasu usunięcia skażenia. Na ulice wyjechały beczkowozy.

W piątek, podczas rutynowej kontroli w jednym z 60 punktów na terenie miasta, pracownicy sanepidu wykryli tzw. bakterie wskaźnikowe. – To były różne szczepy, pojedyncze to bakterie coli – wyjaśnia Katarzyna Syma z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Raciborzu. Powiatowy inspektor sanitarny zakazał spożywania wody z kranu, a zakład wodociągów rozpoczął wielką dezynfekcję.

Brud w wodzie

– W chwili obecnej trudno ustalić przyczyny skażenia mikrobiologicznego wody. Pewne jest to, że była skażona lokalnie, tylko na terenie Brzezia. Ani woda ze studni ani ze stacji uzdatniania nie była zanieczyszczona. Również w innych dzielnicach Raciborza nie stwierdzono skażenia. Nie było również technicznej możliwości, aby woda z Brzezia rozprzestrzeniła się na cały Racibórz. Brzezie objęte jest drugą strefą zasilania. Tutaj znajduje się dodatkowy zbiornik wody i pompownie. Woda na wejściu do Brzezia nie budziła zastrzeżeń – wyjaśnia Maciej Basista z Zakładu Wodociągów i kanalizacji w Raciborzu. Jak mówią pracownicy sanepidu, do zanieczyszczenia wodociągu mogło dojść np. podczas remontu sieci wodociągowej. – Można to określić jako „brud” w wodzie, dlatego zalecaliśmy przegotowywanie wody dla celów gospodarczych. Szczególnie powinny na to zwracać uwagę osoby chore, lub osłabione. Jeśli chodzi, filtry na kranach, to od producenta zależy czy jego urządzenie redukuje takie zanieczyszczenie – wyjaśnia Syma.

Zwierzęta mogą pić

Skażenie wody nie dyskwalifikowało jej z użycia do celów gospodarczych. – Zgodnie z zaleceniem inspektora sanitarnego, wody tej nie mogą spożywać jedynie ludzie. Dzięki temu, że jednak używali jej choćby do mycia, szybciej schodziła z wodociągu. W normalnych warunkach woda wodociągowa w Raciborzu nie jest dezynfekowana. Przy oczyszczaniu wodociągów w Brzeziu wykorzystaliśmy podchloryn sodu – wyjaśnia Basista. Niemal przez cały tydzień, od 6.00 rano do 22.00 po ulicach skażonej dzielnicy kursowały beczkowozy. – Woda niezdatna do picia to duże utrudnienie, jednak  przejazd beczkowozów jest tak zorganizowany, że prawie tego nie odczuwamy – mówił nam w środę Herbert Polak, który ustawił się z wiaderkiem w kolejce do beczkowozu. – Samochody z wodą jadą bardzo powoli i dość regularnie. Aby napełnić wiaderko trzeba jedynie chwilkę poczekać przed domem – dodaje mężczyzna.

To zwykła ostrożność

Badanie mikrobiologiczne wody trwa trzy dni. Pierwsze próby zostały pobrane w poniedziałek, kolejne we wtorek. Jak wyjaśnia Maciej Basista, choćby najmniejsze skażenie powoduje zakaz spożywania wody z kranu. To zwykła ostrożność. – Przyczyną decyzji sanepidu było stwierdzenie w wodzie wodociągowej w Brzeziu bakterii wskaźnikowych. Nie prowadzi się badań w celu ustalania czy i jakie bakterie chorobotwórcze znajdują się w wodzie. Występowanie bakterii wskaźnikowych dyskwalifikuje wodę pod względem przydatności do spożycia przez ludzi – kwituje.

Czym jest bakteria coli?
Bakteria E.Coli zwana jest inaczej pałeczką okrężnicy. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. W jelicie ta symbiotyczna bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B, C oraz K. Inwazyjne szczepy tej bakterii mają zdolność wnikania do tkanek i wywoływania odczynów zapalnych, dlatego są przyczyną zapaleń przewodu pokarmowego i posocznic. Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60° C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednakże w środowisku o temp. niższej i odpowiedniej wilgotności utrzymuje się miesiącami. W kale o temp. 0 °C może zachować żywotność ponad rok.

Adrian Czarnota, (EL)