Czesław, który śpiewa
Liście pod nogami, rower na stole bilardowym... – w tak nietypowej dekoracji, 22 października, w pubie Atmosfear odbył się koncert popularnego duńskiego muzyka Czesława Mozila.
Oprócz pochodzącego z Zabrza Mozila na scenie wystąpili Karen Mortensen, Jakob Mortensen i Martin Pedersen. Artyści wspólnie tworzą grupę o intrygującej nazwie Czesław Śpiewa.
Grana przez nich muzyka to przedziwne połączenie rocka, poezji śpiewanej, kabaretu i tanga. Jeśli dodamy do tego ciekawą barwę głosu lidera i niecodzienne aranżacje, nie powinno dziwić, że w dniu koncertu Atmo przeżyło prawdziwe oblężenie. Posłuchać duńskiej grupy chciało aż 130 fanów. – Muzycy stworzyli wspaniały klimat, a dzięki kameralnej przestrzeni można było mieć bliższy kontakt z grupą. Występ był genialny, cieszę się, że mogłam na żywo usłyszeć te świetne teksty – mówiła po koncercie fanka Nina.
Artyści też byli zadowoleni z występu. – Mimo problemów z nagłośnieniem było super. Nie byliśmy w Raciborzu wcześniej, ale ucieszyło nas ciepłe przyjęcie przez publiczność – mówił Czesław Mozil. – Chętnie zagramy znowu, czekamy tylko na zaproszenie do Atmosfear – dodał.
Po koncercie artyści podpisywali płyty i plakaty. Później, ku radości fanów, zostali jeszcze w pubie i chętnie rozmawiali z publicznością. – Grając w małych klubach, możemy wyjść do ludzi i dowiedzieć się, co się podobało, a co możemy jeszcze poprawić. Na koncertach w wielkich salach jest to niemożliwe – tłumaczył Mozil.
Muzyk szczerze odpowiadał na pytania, te mniej i bardziej poważne. Ludzie pytali go, kto jest autorem tekstów i dziwili się, kiedy artysta odpowiadał, że część stworzyli internauci.
Nie ukrywał, że podchodzi z dystansem do medialnego szumu, który teraz mu towarzyszy. – Zawsze chciałem grać dla ludzi i chcę, by przychodzili na moje koncerty, dlatego że jest fajnie. Jestem tylko grajkiem i zawsze nim pozostanę. Moim muzycznym planem jest przekraczać granice – powiedział.
Również gający na waltorni Mortensen, był zadowolony z występu: – Czułem wspaniałą Atmosfear.
(El)