Kto zorganizuje WOŚP?
Orkiestra jest do wzięcia
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy po raz pierwszy zagra w Raciborzu bez Grupy Rosynant.
Kto zorganizuje Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy w Raciborzu? Wiceprezydent Ludmiła Nowacka mówi, że sprawa jest wciąż otwarta.
– O tym, że Grupa Rosynant nie podejmie się tego zadania, dowiedziałam się z Internetu, gdzie opublikował oświadczenie Dawid Wacławczyk. Szkoda, że nie doszło do rozmowy w tej sprawie. Kiedy pytałam go wcześniej, telefonicznie, czy tak jak w latach ubiegłych jego stowarzyszenie zajmie się kwestą i licytacją, odpowiedział, że zdecyduje po Wiatrakach. Pytanie o organizację WOŚP skierowałam również do strażackiej Solidarności, do pana Borowika, ale nie byli oni zainteresowani – mówi wiceprezydent. W Raciborskim Centrum Kultury ma się odbyć impreza podsumowująca zbiórkę, ale pozostaje kwestią otwartą, kto zajmie się organizacją WOŚP w mieście.
Urzędnicy zwrócą się do Młodzieżowej Rady Miasta, by „zagrała” z Jurkiem Owsiakiem. To gremium organizuje co roku zbiórkę żywności w ramach akcji Czapka Świętego Mikołaja. – Popieram WOŚP, sam kiedy mogę uczestniczę w licytacjach. Miasto przekaże pieniądze na organizację imprezy towarzyszącej i wesprze działania tego, kto zdecyduje się u nas przeprowadzić zbiórkę. Osobiście mam wątpliwości, by zajmowało się tym w całości RCK. Jeśli nikt się nie zgłosi, to trudno. To nie jest nasze zadanie, magistrat nie jest od tego, by szukać organizatora WOŚP – uważa prezydent Mirosław Lenk.
(ma.w)