Wszechstronność ich domeną
Sportowcom z Rudnika nie straszna jest rywalizacja piłce siatkowe, koszykowej oraz piłce nożnej.
W cyklu międzyszkolnych zawodów uczniowie z ZSO w Rudniku zaprezentowali sportową wszechstronność w wielu zespołowych konkurencjach. – Jestem dumna z moich uczniów. W naszej szkole, która nie dysponuje bardzo dużą ilością osób, nie mamy zbyt dużo ludzi do gry w każdej konkurencji. Dlatego naszą szkołę reprezentuje jedna drużyna chłopców. Wszyscy na co dzień trenują w piłkarskim klubie UKS Zryw Rudnik. Tym bardziej ich wyczyny powinny być docenione. Moi uczniowie świetnie poradzili sobie także w rywalizacjach siatkarskiej i koszykarskiej – tłumaczy nauczyciel WF w rudnickiej szkole, Bożena Walaszek, która w miejskich zmaganiach liczy na dobry wynik w piłce nożnej. – W piłkarskich zmaganiach chłopcy mogą coś osiągnąć na szczeblu miejskim. Jednak reszta dyscyplin myślę, że jest już poza ich zasięgiem. Miejskie szkoły dysponują już dużą liczbą uczniów i ciężko będzie z nimi powalczyć. Myślę, że nasz sukces to zasługa nowej hali, która pozwala na regularne treningi w świetnych warunkach, oraz zaangażowanie chłopców podczas sortowych zajęć. Dziękuję też wójtowi gminy, Alojzemu Pieruszce, który wspiera nasz szkolny sport w organizacji wszelkiego rodzaju zawodów – kończy Bożena Walaszek.
W rywalizacji dziewcząt bardzo dobrze spisały się także dziewczyny z Rudnika, które zwyciężyły zmagania w siatkówce i koszykówce. Rozegrane 10 grudnia szkolne piłkarskie zmagania zwyciężyły dziewczęta z Szonowic.
(asr)