Już poczuli smak świąt
Jak co roku, w Niedzielę Palmową gospodynie zorganizowały Śniadanie Wielkanocne. Dlaczego śniadanie? – Zdecydowałyśmy się na tę nazwę, mimo iż nasze „śniadanie” odbywa się po południu, dlatego że jest to najbardziej uroczysty posiłek w trakcie świąt wielkanocnych – mówi Aleksandra Bartoń, przewodnicząca KGW. – Podczas śniadania spotyka się cała rodzina i uroczyście siada do stołu, od tego zaczynając święta. Tak i my chciałyśmy, aby mieszkańcy poczuli już smak świąt – dodaje.
Gospodynie przygotowały na tę okazję mnóstwo pyszności, każda przyrządziła inną potrawę. Na stole pojawiły się m.in. jajka faszerowane, schab w ananasie, ryba po grecku, sałatki, wędliny, różnego rodzaju ciasta i babeczki, a na koniec żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Tradycyjnie też Rada Sołecka zasponsorowała mazurek.
Podczas biesiady wystąpiły dzieci z MOKSiR, opowiedziano też o tradycjach wielkanocnych. Odbyły się także konkursy – dla dzieci przygotowano zagadki związane ze świętami, starsi rywalizowali w tym, kto szybciej wykona wydmuszkę, mając do wyboru gwóźdź, widelec i nóż. Najlepsi okazali się Piotr Kowalski i Radosław Rąpała. Rozstrzygnięto też konkurs na najciekawszą pracę związaną ze świętami, organizowany przez sołtysa Jana Krybusa i radną Aleksandrę Bartoń. Pierwsze miejsce ex aequo zajęli Klaudia Kowalska i Mateusz Kurij. Wyróżniono Dawida Kubika i Mateusza Suszkę. Specjalne wyróżnienie za jedyną pracę wśród dorosłych dostała Renata Wycisk.
(e.Ż)