Ekologiczne śniadanie
Jak co roku uczniowie II LO przygotowali „Śniadanie ekologiczne”. Chcą w ten sposób przyczynić się do promocji szkoły, lokalnego przemysłu i zdrowej żywności.
Tegoroczny stół wiosennie udekorowany zapraszał gości i społeczność szkolną na poczęstunek. Młodzież z klasy I B pod opieką Judyty Bortel włożyła sporo trudu i wyobraźni, aby sprawić, że wtorkowy poranek 20 kwietnia był wyjątkowy. Udało się to dzięki zaprzyjaźnionym ze szkołą lokalnym firmom oraz domowym przetworom i wypiekom rodziców uczniów klasy I B i nauczycieli. Stół był kolorowy, bogaty w biofir – zalecany przez lekarzy, śmietany, wielosmakowe pasty serowe i jajeczne, soki, kompoty, pyszne swojskie powidła i dżemy, ogórki, sałatki, kosze świeżego pieczywa, słodycze, ciastka, ciasteczka, owoce, raciborskie oscypki oraz starannie przygotowane kolorowe kanapki. Biały kolor produktów mlecznych mieszał się z zielenią sałaty i szczypiorku. Ekologiczną ucztę rozpoczęli goście – uczniowie Gimnazjum nr 1. Młodzież II LO z niecierpliwością oczekiwała na swoją kolejkę, a nie było to łatwe, ponieważ unoszące się od rana zapachy docierałay w najdalsze zakątki szkoły. Po czwartej lekcji tłumnie odwiedzała ekologiczny stół. Zespół z I B uzupełniał błyskawicznie opróżniane talerzyki. Śniadanie zakończyło się gdy uczniowie z gimnazjów – uczestnicy IV Powiatowego Konkursu Ekologicznego zakończyli pisanie testu i zostali zaproszeni na poczęstunek. Aż trudno uwierzyć, że tego dnia przy stole posiliło się ponad 700 osób, a organizatorom udało się sprostać takiemu wyzwaniu.
– Serdecznie dziękujemy wszystkim wspierającym nasz projekt – tegoroczna edycja była już piątą z kolei. Rodzicom i uczniom klasy I B należą się szczególne podziękowania od dyrekcji szkoły i organizatorów oraz wszystkich „ugoszczonych” – mówią nauczycielki Bogumiła Bąk i Judyta Bortel.
(opr. e)