Trener Unii menedżerem reprezentacji
Trener piłkarek RTP Unii Racibórz Remigiusz Trawiński został we wtorek mianowany na menedżera reprezentacji Polski kobiet. Propozycja objęcia takiego stanowiska została zaproponowana przez nowego selekcjonera kadry narodowej Romana Jaszczaka i dziś zatwierdzona przez PZPN.
Stanowisko menedżera kadry Polski jest czymś nowym, do tej pory takiej funkcji w sztabie szkoleniowym w piłce kobiecej nie było.
– Myślę, że moja praca będzie ściśle powiązana z obowiązkami trenera Romana Jaszczaka. Mam nadzieję, że będzie to owocna współpraca zarówno dla Polskiej kadry jak i RTP Unii – powiedział Remigiusz Trawiński. Trener i prezes Unii dzięki łączeniu dwóch funkcji liczy, że zyska na tym raciborski klub, dzięki czemu osiągnie w Europie więcej niż do tej pory.
Zadaniem Remigiusza Trawińskiego będzie m.in zarządzanie reprezentacją od strony marketingowej, jak np.: załatwianie kontraktów ze sponsorami i mediami. – Wszystko po to by piłka kobieca częściej pojawiała się w telewizji zarówno w wydaniu reprezentacyjnym jak i klubowym – powiedział Trawiński.
Pierwsze spotkanie z reprezentacją odbędzie w Opalenicy gdzie znajduje się obiekt zatwierdzony na Euro 2012. Na zgrupowanie, które będzie miało miejsce od 1 do 4 lutego powołane zostanie czterdzieści zawodniczek. – Następne takie zgrupowanie odbędzie się w Turcji na przełomie lutego i marca – dodał nowy menedżer kadry.
(kozz)