Listonosz przyjedzie z Raciborza
Zamykają pocztę w Chałupkach. Co z Krzyżanowicami?
Radna Maria Kiszka poruszyła na sesji rady gminy Krzyżanowice sprawę zamknięcia poczty w Chałupkach.
– Czy były podejmowane jakieś działania przeciwko tej decyzji? Jeśli nie, to czy będą podjęte? – pytała wójta Grzegorza Utrackiego. – Jeśli poczta zostanie zamknięta to czy będzie uruchomiony punkt pocztowy, żeby mieszkańcy nie musieli wozić listów do Krzyżanowic albo Raciborza? – kontynuowała. Radna dociekała również co stanie się z punktem bibliotecznym i informatycznym, które znajduje się na terenie poczty. – Czy to nam zostanie po raz kolejny zabrane? Jako mieszkańcy Chałupek, Zabełkowa i Rudyszwałdu, którzy korzystają z tej poczty, nie jesteśmy od tego żeby nam wszystko zabierać – apelowała radna. Dodała, że sprzeciwia się likwidacji poczty. Maria Kiszka powiedziała, że jest przekonana o podobnym stanowisku mieszkańców wymienionych miejscowości oraz Czechów, którzy również korzystają z poczty w Chałupkach.
– Pytałem i interweniowałem w tej sprawie na początku grudnia, kiedy nie byłem jeszcze oficjalnie wójtem – zapewnił Grzegorz Utracki. – Wtedy się dowiedziałem o planach redukcji placówek poczty w Polsce. Były podobne zamierzenia w stosunku do Krzyżanowic. Od 1 stycznia miał tu być tylko punkt nadawczy, a cała reszta zlikwidowana – odpowiedział wójt Utracki. Jak zapewnił, ostro się wypowiedział na ten temat. – To byłaby zupełna potwarz żeby panie listonoszki jeździły z listami do Raciborza i z powrotem nam je przywoziły – wyjaśniał wójt. Argumentacja okazała się skuteczna i poczta w Krzyżanowicach funkcjonuje po staremu. – Zostałem jednak poinformowany, że centrum komunikacyjne poczty w Chałupkach zostanie, niestety, zlikwidowane. Budynek po tej poczcie ma zostać wystawiony na sprzedaż – mówił Grzegorz Utracki. Wójt planował bezpłatne przejęcie obiektu, ale został zapewniony, że za darmo budynku po poczcie nie dostanie.
– Pomimo moich protestów otrzymałem oficjalne stanowisko, że poczta w Chałupkach przestanie istnieć. Jeśli chodzi o Krzyżanowice to na razie pozostają bez zmian. Wiem jednak, że są plany aby panie z naszej poczty przenieść do Raciborza – podsumował Grzegorz Utracki. Z urzędu ma wyjść jeszcze odpowiedź na pismo z zarządu poczty. Wójt ma w nim negatywnie ocenić decyzję o zamykaniu poczty w Chałupkach oraz prosić o pozostawienie tej placówki.
(woj)