Smaczne wydarzenie
Już od godz. 8.00 19 kwietnia I B z II LO uzbrojona w noże, tudzież widelce toczyła bój z chrupkim chlebem, warzywami i masłem, które stawiało twardy opór.
Celem „walecznej” młodzieży było zapewnienie uczestnikom konkursu ekologicznego drobnego poczęstunku, a także zapełnienie bezmiernych żołądków licealistów. Takie „dożywianie” wygłodzonych uczniów jest znane pod nazwą „Śniadanie ekologiczne” i miało miejsce już po raz szósty w murach naszej szkoły. Jak co roku otrzymaliśmy spore wsparcie SM Racibórz, raciborskich piekarni: Alfreda Chrobaka, A.B.A.T. Malcharczyka i A. A. Markiewki oraz Piekarni METRO-PLUS D. Dąbkowskiego z Kietrza i Tomasza Telega ,,BAR-CEL’’ z Pilszcza. Barwny ekologiczny stół uginał się pod ciężarem olbrzymiej liczby smacznych kanapek. Każdy, nawet najbardziej wybredny gość znalazł coś dla siebie: chleb ze smalcem, ogórki, pastę jajeczną, dżemy, miód, słodkie smakołyki, owoce i mnóstwo nowalijek podarowanych przez hurtownie: ,,ITUM OWOCE’’ Racibórz, hurtownię K.Węglowskiego z Płoni, oraz Państwa Nowaków – właścicieli sklepu warzywnego przy ul. Opawskiej. Nie byłoby tej wspaniałej uczty bez garmażerki przygotowanej przez restaurację „Przy kominku” pani Franicy oraz pysznych domowych wyrobów, przygotowanych przez rodziców uczniów klasy I B oraz nauczycieli II LO. Opiekunkami tego smacznego wydarzenia były: Bogumiła Bąk i Bogusława Chlebus, pod których czujnym okiem pracowała młodzież.
Na szczęście bój okazał się zwycięski, gdyż wszystkim smakowały kanapki i przystawki. Świadczy to nie tylko o jakże wielkim talencie kulinarnym I B, ale także o rozprzestrzenianiu się idei zdrowego żywienia, która przecież jest głównym celem śniadań ekologicznych.
(Julia Pleszka I B)