Janeta nagrodzony w stolicy
Zakład Rzeźniczo–Wędliniarski Ernestyna Janety zdobył w konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym WIOSNA 2011” prestiżową nagrodę za swoje produkty: roladę boczkową, oscypek drobiowy, pieczeń z indyka i kiełbasę szynkową wołową.
Konkurs pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi odbył się 12 maja w Warszawie w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu. Podczas uroczystej gali przedstawiciele 36 zakładów mięsnych z całej Polski przekazali do oceny 155 wyrobów. Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna dokonana przez dwa ośmioosobowe zespoły rzeczoznawców. Była to ocena metodą 5-punktową, poddano jej zakodowane próbki. Oceniano następujące cechy: wygląd zewnętrzny na całym batonie, wygląd przekroju na dwóch przekrojonych batonach, smak i zapach na plastrach pochodzących co najmniej z dwóch batonów. Dodatkowo za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej dla produktów typu żywność wygodna nagrodzono oscypek drobiowy i pieczeń z indyka, które zostały uznane za produkty najwyższej jakości.
(acz)