Nie będzie konkursu na komendanta?
Pięć osób ubiega się o posadę zastępcy komendanta Komendy Powiatowej Policji w Raciborzu.
1 czerwca w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Katowicach otworzono koperty z kandydaturami na zastępcę raciborskiego komendanta. – Proces rekrutacyjny ruszył, mogę ujawnić jedynie, że pięć osób ubiega się o to stanowisko – mówi nam inspektor Andrzej Gąska, rzecznik prasowy śląskiej policji. Jak udało nam się dowiedzieć, wśród kandydatów jest Jarosław Grudziński, dotychczasowy komendant Komisariatu w Gorzycach. Rozstrzygnięcie konkursu ma nastąpić na przełomie czerwca i lipca. Również w tym okresie poznamy nowego komendanta raciborskich policjantów. Ten niekoniecznie musi zostać wybrany w konkursie. – Istnieje możliwość wyboru komendanta bez konkursu, z tzw. rezerw kadrowych. Wówczas komendant wojewódzki wybiera osobę, która brała udział w innych konkursach i stąd wiemy, jakie ma kwalifikacje do pełnienia danej funkcji – mówi Gąska. Wśród osób, które mogłyby zastąpić dotychczasowego komendanta Edwarda Mazura, najczęściej wymienia się nazwisko młodszego inspektora Pawła Zająca, pełniącego obecnie funkcję pierwszego zastępcy komendanta miejskiego policji w Rybniku. – Nie złożono mi takiej propozycji. Póki co, jestem pochłonięty pracą w rybnickiej komendzie. Ciężko mi się wypowiadać, czy przyjąłbym taką ofertę. Nie zastanawiam się nad tym, kończy nam się półrocze i jestem zawalony dotychczasowymi obowiązkami – ucina Paweł Zając.
(acz)