Wyścigi gryzoni
12 sierpnia przed sklepem ZOO-MAR przy ul. Długiej w Raciborzu po raz czwarty odbył się „Speedway ZOO-MAR” – zawody, w których ścigają się chomiki, świnki morskie,koszatniczki, szczurki, szynszyle, myszki oraz króliki.
W wyścigach wzięło udział ok. 100 zwierzątek. Ich organizatorem był Mirosław Machalski, właściciel sklepów ZOO-MAR. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki, najlepsi zaś puchary i nagrody. – Jest to mój czwarty występ na wyścigach. Nie udało mi się nic wygrać, jestem tutaj dla zabawy – mówi Mateusz, który na wyścigi przyszedł ze szczurem Funią.
– Mój chomik nazywa się Wafelek, bo ma różne kolory podobne do wafelka. Jestem tutaj bo moja koleżanka się zgłosiła. Ćwiczyłam z chomikiem pięć minut, ustawiłam mu tor, dawałam jedzenie i on biegł za jedzeniem. A potem bez jedzenia sam szedł, na końcu była dla niego nagroda – opowiada Michalina Kulot, uczestniczka wyścigów.
– Jestem na tych zawodach pierwszy raz. Do startu namówił mnie kolega Michał. Moja szynszyla nazywa się Florens, startowała w wyścigu, ale nie dobiegła do końca, bo ma słaby refleks. Przed zawodami z nią nie ćwiczyłam. Boję się ją wypuszczać bo jest bardzo płochliwa – mówi Delfina Fleger, która na zawodach wystawiała szynszylę.
WiZ
Wyniki wyścigów:
Chomiki
1. Majka, Aleksandra Śmierzchalska
2. Selena, Magdalena Jarosławska
3.Gucio, Paweł Bugdol
Koszatniczki
1. Parapet, Michał Adamczyk
2. Wąsik, Jagoda Śmiałek
3. Knypuś, Grzegorz Kowalski
Świnki morskie
1. Tunia, Emilia Fojcik