Uwaga na włośnicę
Podczas obrad delegatów Śląskiej Izby Rolniczej z powiatu raciborskiego, Zbigniew Mazur, powiatowy lekarz weterynarii przypomniał o nowych przepisach dotyczących uboju i produkcji mięsa na własny użytek.
Chodzi o bydło w wieku do 6 m-cy życia oraz owce lub kozy, świnie i nutrie w dowolnym wieku.
Nowe przepisy pozwalają na ubój zwierząt poza gospodarstwem, w którym zwierzęta były utrzymywane. Przy takim uboju należy spełnić jednak określone wymagania, m.in. przedubojowe pozbawienie zwierzęcia świadomości przez przyuczoną osobę i ubój bez obecności osób nieletnich. Należy także zgłosić ubój powiatowemu lekarzowi weterynarii 24 godziny przez dokonaniem uboju.
Zbigniew Mazur podkreślił wagę i obowiązek badania mięsa świń i nutrii na obecność włosi. Jest to o tyle zasadne, gdyż niedawno stwierdzono włośnicę u zabitego dzika. Próbki mięsa należy dostarczyć samemu lub zlecić tę czynność powiatowemu lekarzowi weterynarii. Koszty badania pokrywa właściciel zwierzęcia. Mięso świń i nutrii nie może być spożyte przed uzyskaniem zaświadczenia, że badane mięso jest zdatne do spożycia przez ludzi.
Szczegółowe przepisy można uzyskać w siedzibie i na stronach internetowych inspektoratu weterynarii.
(woj)