Rozkład do poprawki
PGR, CPN i bar w Brzeziu, którego nie ma czyli co zawierają dokumenty urzędu miasta.
Obecność historycznych już nazw w spisie przystanków autobusowych skłoniło radnego Romana Wałacha do opinii, że w PK podejście do klienta jest archaiczne.
Radny narzekał, że potencjalny pasażer nie jest w stanie zaplanować sobie podróży przez miasto. – Rozkład jazdy na stronie internetowej nie jest funkcjonalny. Raz się włącza, raz nie. To źle chodzi i jest do poprawy – zauważył Wałach (Oblicza). Poparł go Piotr Dominiak (NaM) twierdząc, że ciężko się zorientować w rozkładach Przedsiębiorstwa Komunalnego.
Zgodził się z nimi prezydent miasta. Mirosław Lenk ma takie same kłopoty z ustaleniem trasy przejazdu. – Zaproponuję zmiany. Widziałbym to jako wytyczenie trasy „od do” – powiedział urzędnik, dodając, że łatwiej będzie wtedy korzystać z biletów czasowych (90-minutowe i dobowe) wprowadzonych przez PK w tym roku.
W dyskusji okazało się, że o istnieniu takich biletów w ofercie przedsiębiorstwa nie wiedział ich zwolennik Tomasz Kusy (PiS). – Wielokrotnie postulowałem ich wprowadzenie. Raz opuściłem sesję i na niej skorzystano z mojej propozycji. Deklaruję częściej nie przychodzić na obrady jeśli moje kolejne wnioski będą realizowane – oznajmił z uśmiechem radny.
(ma.w)
Możliwe, że modernizacją elektronicznego rozkładu jazdy autobusów miejskich zajmie się Tomasz Staszewski prowadzący portal raciborek.pl. Programista chce uruchomić u siebie planowanie trasy jazdy autobusem, a PK mogłoby skorzystać – odpłatnie – z takiej funkcji tego portalu. Wstępne zainteresowanie takim rozwiązaniem wykazał prezydent Lenk na posesyjnej konferencji prasowej.