Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 44 (1016) Data wydania: 01.11.11

Kiszynie kapusty w Tworkowie

Tworków. 26 października w tworkowskim centrum kultury odbyło się „Kiszynie kapusty”.

Panie z kół gospodyń wiejskich z terenu całej gminy Krzyżanowice wspólnymi siłami przygotowały tradycyjną, kiszoną kapustę.
To druga edycja tej imprezy. W tym roku wzięły w niej udział również dzieci z Tworkowa i Bolesławia. Te drugie przygotowały dla gospodyń przedstawienie „Asy i mamlasy”, a miejscowe zaśpiewały piosenkę o ogórku.
Krystyna Lamczyk, szefowa gospodyń z Tworkowa, pomysłodawczyni imprezy i współorganizatorka wydarzenia, wyjaśniła technikę kiszynia. Przepis na surówkę z kapusty jest prosty: poszatkowaną kapustę, posolić i udeptać tak, aż wyjdą z niej soki. Następnie dodać posiekaną cebulę, jabłko, pora i marchew. Wymieszać i gotowe. Taką surówkę można jeść na miejscu lub pasteryzować w słoiku. Prosta wersja polega na posoleniu poszatkowanej i ugniecionej kapusty, dodaniu kminku i zamknięciu w beczce lub słoiku.
Sabina Ciuraszkiewicz, koordynator ds. kultury w GSOKSiT opowiedziała jak kiedyś wyglądało przygotowywanie zapasów na zimę. We wrześniu były wykopki, w październiku kiszenie kapusty, a w listopadzie świniobicie. Tak powstawały zapasy na zimę. – Nasze dzisiejsze spotkanie przebiega tak jak kiedyś – mówiła. Przy kiszyniu, od zawsze gospodyniom towarzyszył akompaniament. W Tworkowie zapewniła go Dorota Nikel, grająca na fortepianie.
Grzegorz Utracki, wójt Krzyżanowic zgodnie z przyjętym zwyczajem umył stopy wszystkim, którzy przygotowywali kapustę. A polegało to na udeptaniu jej w beczce.
Na potrzeby tworkowskiego kiszynia przygotowano, poszatkowano i udeptano 60 kg kapusty. Głównym organizatorem kiszynia jest Gminny Zespół Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki z dyrektor Darią Wieczorek na czele.

(woj)