Mrówcza praca
Marcin Fica pisze do prezydenta Raciborza.
Zwracam się o naprawę ścieżki rowerowej na odcinku od ulicy Londzina w kierunku kładki – w trzech miejscach występują duże dziury, również na ścieżce rowerowej przy ulicy Kopernika na wysokości działek brakuje kilku kostek.
Kiedy zostanie zrobione zamknięcie wałów na wypadek powodzi przed mostem na Gliwice w ciągu drogi wojewódzkiej 919? W maju 2010 roku po przejściu fali powodziowej głośno się o tym mówiło, a obecnie nic w tym temacie się nie dzieje. Czy znowu będzie się o tym mówić jak przez nasze miasto pójdzie tak duża woda, jak w maju 2010 roku?
Proszę ponownie o zainstalowanie na słupie oświetleniowym na skrzyżowaniu ulic Basztowej i Piwnej, lampy oświetlającej wejście do parku. W tej sprawie pisałem już parę razy ale do tej pory nie dostałem w tej sprawie żadnej odpowiedzi. Uważam, że bezpieczeństwo mieszkańców jest najważniejsze. Zabudowanie tej lampy nie spowoduje chyba przewrócenia budżetu miasta. W tym miejscu zwracam się również o wymianę lampy przy słupie ogłoszeniowym przy ulicy Piwnej, która przy ziemi jest tak przerdzewiała, że grozi przewróceniem.
Ponownie zwracam się o przeniesienie lampy na chodniku przy ulicy Mariańskiej, o której pisałem w kwietniu. Nie koliduje ona z ruchem drogowym, lecz ruchem rowerowym i pieszym na ścieżce rowerowej.
Apeluję o naprawę chodników przy ulicach Klasztornej i Kasprowicza. Są tam liczne luźne płytki, które grożą wypadkiem jak i ochlapaniem w okresie jesienno-zimowym. W tej sprawie interweniowałem u urzędników wydziału ale do tej pory nic w tej sprawie nie zrobiono.