Nudle w roli głównej
22 listopada nudle (czyli makaron) zawładnęły Centrum Kultury w Tworkowie.
Spotkanie kulinarne pod tytułem „Nudle w roli głównej” przyciągnęło gospodynie z Tworkowa, Owsiszcz, Krzyżanowic i Bolesławia.
Gospodynie w tradycyjny sposób wyrabiały makaron. Jak wyjaśniły, składa się on wyłącznie z mąki i jaj. Po wyrobieniu ciasta, zostało ono rozwałkowane i pokrojone. – Taki makaron jest zamykany w pudełkach i może być przechowywany nawet rok – mówiła Krytyna Lamczyk z KGW Tworków, współorganizatorka spotkania.
Sabina Ciuraszkiewicz z CKT wyjaśniła na wstępie, że makaron to najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. – Najstarszy makaron odkryto w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości – powiedziała. Dodała, że spotkanie ma na celu przypomnienie jak ważną rolę odgrywają nudle w śląskiej kuchni. Po części teoretycznej, wspólnie z dyrektorką GZOKSiT Darią Wieczorek oraz gospodyniami wszyscy oddali się kulaniu ciasta.
Gospodynie na okazję spotkania przyniosły gotowe potrawy na bazie makaronu. Był m.in. deser, sałatki, ciasto z nudlami w czekoladzie i łazanki.
Po pracy z ciastem, Krystyna Galda, miejscowa gospodyni ubrana w tradycyjny strój, recytowała zebranym swój wiersz o robieniu makaronu. Oto fragment: „Zbierz 10 jaj ładnych z twardą skorupką, koloru beżowego, białe odłóż na bok, nadają się zupełnie do czegoś innego”.
Makaron, który stworzyły gospodynie będzie można kupić na kiermaszu świątecznym, który odbędzie się 4 grudnia w tworkowskim centrum.
(woj)