Browar rozlewa już siedem piw
Dobra passa raciborskiego Browaru Zamkowego trwa. Tylko w listopadzie zakład zyskał pięciu poważnych kontrahentów. Wprowadził również do produkcji dwa nowe gatunki piwa.
Najchętniej spożywanym przez amatorów złotego napoju gatunkiem piwa jest Piwo Raciborskie, które stanowi połowę produkcji zakładu. W ostatnich tygodniach w browarze rozpoczęto rozlewanie dwóch nowych gatunków piw. Pierwszy z nich to Raciborskie Mocne, które uzupełnia dotychczasową ofertę zakładu składającą się raczej z niskoprocentowych pozycji. – To przede wszystkim mocniejsza wersja naszego Piwa Raciborskiego. Nie ma tam większych kombinacji jeśli chodzi o smak – mówi Ryszard Sandecki, prezes Browaru Zamkowego w Raciborzu. Inaczej sytuacja wygląda jeśli idzie o drugą nowość browaru. To piwo na bazie dotychczasowego Twierdzowego, ale o smaku korzennym z dodatkiem miodu. – Twierdzowe Ciemne Korzenne na Miodzie to gratka dla smakoszy. Ma moc okołu pięciu procent alkoholu i jest rozwinięciem naszej oferty rzadkich piw – dodaje Sandecki. Browar produkuje obecnie siedem gatunków piw. Na początku roku do produkcji wprowadzono piwo zielone i miodowe, teraz korzenne i mocne. – Czy będą kolejne piwa? To zależy od zapotrzebowania i pomysłowości naszego zdolnego technologa, pana Mariusza Dudka, który tworzy nasze piwa – mówi prezes browaru.
(acz)