Jak to dzieci piekły chleb
7 lutego dzieci z Bojanowa, Borucina oraz Krzanowic wyjechały na wycieczkę do Brennej. Razem z opiekunkami: Deborą Kosel, Magdaleną Dudą, Aliną Paskudą oraz Marią Mikołajczyk jeździły na sankach, nartach i łyżwach. Ponadto wycieczka odwiedziła „Chatę Chlebową”.
KRZANOWICE. – Gospodarze chaty zapoznali dzieci z podstawowymi zbożami oraz ich zastosowaniem. Pokazali maszyny dawniej wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna, omówili proces powstawania masła i twarogu oraz sprzęt do tego wykorzystywany – relacjonuje Marian Wasiczek, dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury w Krzanowicach, organizatora wyjazdu.
Następnie dzieci miały możliwość spróbowania młócenia cepami, uformowały oraz upiekły własne podpłomyki. Później odbyła się degustacja wytworzonego pieczywa ze smalcem, miodem oraz masłem, które dzieci wcześniej własnoręcznie ubiły. Na zakończenie gospodarze dali zwiedzającym lekcję dotyczącą pozyskiwania miodu, pokazali sprzęt pasieczny oraz opowiadali ciekawostki z życia pszczół. Wyjazd był możliwy dzięki dofinansowaniu z komisji ds. rozwiązywania problemów alkoholowych w Krzanowicach.
Oprac. (woj)