Nikola najlepsza w województwie
3 kwietnia w Wodzisławiu Śląskim odbyła się uroczysta gala, podczas której wręczano nagrody w V edycji Międzyszkolnego Konkursu Poetyckiego „daj mi SŁOWO”, dla uczniów szkół gimnazjalnych województwa śląskiego.
RUDNIK, WODZISŁAW ŚLĄSKI, RYBNIK. Nikol Swandulla, uczennica pierwszej klasy Gimnazjum w Rudniku zdobyła w konkursie 1. miejsce.
– Po raz pierwszy do konkursu zaproszono, poza uczniami szkół średnich, również uczniów gimnazjów z terenu województwa śląskiego. Uczestnicy mieli za zadanie napisać wiersz nigdzie do tej pory niepublikowany i wysłać na adres organizatorów – wyjaśnia Stefan Absalon, nauczyciel Nikoli, który namówił ją oraz kilka innych uczennic do udziału w konkursie.
– Wynik Nikoli był dla wszystkich miłym zaskoczeniem. W Wodzisławiu zaczęli się zastanawiać gdzie jest nasz Rudnik – uśmiecha się dyrektor ZSO w Rudniku Mariusz Kaleta.
Zwycięski wiersz nosi tytuł „Recepta miłości” i jak mówi jego autorka, inspiracją do jego napisania była prawdziwa historia. – Wiersze zaczęłam pisać w pierwszej lub drugiej klasie podstawówki. Na początku były to wiersze rymowane, teraz skupiam się bardziej na treści i przekazie. Wolę poważne tematy – tłumaczy Nikola Swandulla. Poetka przyznaje, że nie ma autora, na którym by się wzorowała. Co sprzyja jej twórczości? – Najlepiej pisze mi się wieczorem. Często coś mi się przyśni lub przewidzi i na tej podstawie lubię przelewać myśli na papier – wyjaśnia.
Nagroda również zaskoczyła Nikolę, która czuje się zmobilizowana tym wyróżnieniem. – Przyjemnie było posłuchać wiersza „Muchy” (pod takim pseudonimem startowała Nikola) recytowanego na forum ze sceny 3 kwietnia w Wodzisławiu – kończy dumny Stefan Absalon.
(woj)