Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 26 (1050) Data wydania: 26.06.12

Upiecz sobie chleb

NĘDZA. 19 czerwca w Gminnym Centrum Kultury odbyły się warsztaty pieczenia chleba. Przewodnikiem tej kulinarnej przygody była Edyta Pala z Turza, która od dwóch lat sama piecze chleb.

 

W warsztatach wzięło udział około 20 uczestniczek. Same wyrobiły ciasto i na miejscu upiekły bochen chleba. Wszystkie otrzymały do domu porcję zakwasu, dzięki któremu mogą kontynuować pieczenie we własnej kuchni. Zakwas potrzebny do upieczenia chleba można zdobyć również u zaprzyjaźnionego piekarza.

Własny chleb, według pań, smakuje znacznie lepiej niż ten dostępny w sklepach, przy czym na własnym wypieku nie zaoszczędzimy wielkich pieniędzy.

(woj)

 

Przepis Edyty Pali  na chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży:

Składniki:

1 kg mąki (można mieszać różne rodzaje)

3 łyżeczki soli

zakwas (około pół szklanki)

5 dkg drożdży

2 łyżeczki cukru

otręby (owsiane i/lub żytnie)

ziarna (słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia, itp.)

ciepła woda

Wykonanie: Drożdże zmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Zostawić do momentu kiedy drożdże zaczną pracować. Tymczasem do miski wsypać mąkę, sól, ziarna, otręby i wszystko wymieszać. Dodać zakwas i drożdże. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Trwa to 10 – 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto to takie, które samo odchodzi od dłoni. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać grubą warstwą mąki. Na blachę wyłożyć kulę ciasta i uformować z niej bochenek. Zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy wsadzić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 – 210 st. C. Piec około jednej godziny. Po upieczeniu posmarować bochenek wodą i wstawić do pieca na kolejne trzy minuty.