Wszyscy wrzeszczeli z radości
Marta Neblik wygraną w konkursie „Trzy po trzy” zapewniła swojej klasiecałodniową wycieczkę do Szymocic.
20 czerwca trzecioklasiści z Szonowic bawili się w ośrodku AquaBrax. Rowery wodne, poczęstunek z grilla czy przejażdżki kucykiem to niektóre z atrakcji z jakich skorzystali. Mieli tę przyjemność dzięki wygranej Marty Neblik. – Kiedy nasz pani mi powiedziała, że to ja wygrałam konkurs w gazecie bardzo się ucieszyłam się, a cała klasa zaczęła wrzeszczeć z radości tak, że słychać było nas na całą szkołę – wspomina laureatka. Chce w przyszłości zostać lekarzem, bo lubi małe dzieci. W wolnych chwilach słucha piosenek disco polo, ale lubi też biesiadne, śląskie utwory. Kiedy ma czas, obejrzy śmieszną komedię. Marta uczy się w szkole, którą gmina kiedyś zamknęła i dzięki zaangażowaniu miejscowych mogła się odrodzić. – Właśnie się odbudowaliśmy. Jest tam nam teraz bardzo fajnie – podkreśla Alicja Peikert, wychowawczyni klasy gdzie uczy się dziewczynka. Już ma pomysł na ponowną wygraną w „Trzy po trzy” ale nie chce go nam zdradzić. To był rok sukcesów dla szkoły, od nich pozytywnie nas boli głowa. Moi podopieczni to wyjątkowa siódemka, będę płakać jak się pożegnamy, a to już w tym tygodniu – uśmiecha się nauczycielka. Swoją klasę określa mianem rodziny, a pracę, miejscem gdzie przychodzi się z pasją. – Jest nas mało ale dzięki temu każdy uczeń jest przepytany z głośnego czytania, do każdego można podejść, a w dużej szkole to i parę dni nauczyciel nie może tego sprawdzić – zauważa Peikert. Pedagog twierdzi, że pomysł Nowin aby prezentować małe szkoły jest cenny i wart kontynuacji.
(ma.w)