W Gamowie powstaje Mini ZOO
GAMÓW. Wszystko zaczęło się kilkanaście lat temu w Rudniku. Piotr Rybka, mając wówczas 15 lat, pracował i odkładał przez wakacje pieniądze.
Za oszczędności, zamiast tak jak inni kupić motorek lub rower, przyprowadził do domu konia. – Od dzieciństwa interesowały mnie zwierzęta. Nie mieliśmy wtedy gospodarstwa, a tylko dom z małym ogrodem – więc w domu z konia nie byli zadowoleni – śmieje się po latach. Później zainwestował kolejne pieniądze w inne zwierzaki. Z żoną i w końcu z córką odwiedzali prywatne Mini ZOO. – Zawsze marzyło mi się stworzenie takiego miejsca – mówi.
Kiedy Piotr Rybka przeprowadził się do Gamowa, na gospodarstwo swojej matki i dziadków, jego marzenia stały się bliższe. – Pamiętam to miejsce, bo jako dziecko lubiłem tu przebywać ze zwierzętami dziadków – wspomina. W Gamowie pan Piotr postanowił założyć rodzinę i zabrał tu z domu rodzinnego osiem gatunków zwierząt. Dziś ma ich ponad 40.
Na hektarze działki powstały małe zagrody, budki, ścieżki, ławki i inne. Ciągle trwają prace wykończeniowe aby zdążyć na oficjalne otwarcie Mini ZOO 8 lipca. Pracy jest sporo. – Cieszę się, że moje hobby się realizuje i rozwija. Przy okazji może komuś sprawię trochę radości – zastanawia się pasjonat. A teren ZOO został zaprojektowany tak żeby pozwolić zwiedzającym na bliski kontakt ze zwierzakami. – Będzie nawet jedna zagroda udostępniona dla dzieci, które będą mogły karmić zwierzęta – zdradza Piotr Rybka, który wszystkich zaprasza do odwiedzin.
Gamowskie Mini ZOO będzie otwarte sezonowo, od marca do października. W zimie zwierzęta muszą odpocząć.
Marcin Wojnarowski
Otwarcie Mini ZOO odbędzie się 8 lipca o godz. 13.30.
- W programie: grupa taneczna Reflex, orkiestra dęta ze Studziennej, gry i zabawy dla dzieci, kabaret Teresy Szulc, skansen maszyn rolniczych, zabawa taneczna z zespołem Acord.
- Adres: Gamów, ul. Długa 53, wjazd od ulicy Ogrodowej.