Razem twórzmy Racibórz
Nasze miasto w oczach młodych ludzi już wkrótce na małym ekranie.
Szymon Marcinek promuje Racibórz poprzez projekt filmowy „Tworzę Racibórz”. Będzie to odcinkowy program dotyczący regionu, opowiadany z perspektywy zapraszanych gości.
Tegoroczny maturzysta od października rozpocznie studia ekonomiczne. Sam mówi o sobie, że jest entuzjastą Internetu, szukającym w lokalnym świecie miejsca dla takich inicjatyw. – „Tworzę Racibórz” to w pewnym sensie pamiątka po mnie dla Raciborza – mówi Szymon Marcinek. – Chciałbym również zachęcić młodych ludzi do zmieniania otaczającej ich rzeczywistości, właśnie w taki sposób, poprzez połączenie technologii z kulturą – dodaje.
W 2010 roku wraz z kolegą Łukaszem Kowalskim stworzyli serwis relacjonujący wydarzenia kulturalne z regionu _ „Stacja Racibórz”. Tegoroczny program młody filmowiec kręci, montuje i promuje sam, choć przyznaje, że ma wsparcie w bliskich i niejednokrotnie czerpie od nich inspiracje. Chociaż inicjatywa wzbudziła zainteresowanie władz samorządowych, to Szymon długo odbijał się od drzwi prosząc o wsparcie finansowe. – Szkoda, że tak wyszło. Pomoc finansowa działa motywująco, jako zachęta i w dużym stopniu ułatwia realizację takich niszowych akcji – komentuje. Wszystko udało się tylko dzięki jego samozaparciu. Projekt zaplanowany jest na dziesięć odcinków z udziałem gości. Ich wybór nie jest przypadkowy, są to ludzie tworzący Racibórz. – Chcę podkreślić różnorodność i przy okazji poszerzyć horyzonty. Osoby zapraszane do udziału w tej inicjatywie to muzycy, fotografowie, działacze samorządowi. Każdy, kto przez wyrażanie siebie kreuje nasze miasto – opowiada Szymon. Premiera pierwszego odcinka z cyklu zaplanowana jest na 12 sierpnia.
Odcinki „Tworzę Racibórz” dostępne będą na stronie www.tworzeraciborz.pl, a po więcej szczegółów zapraszamy na profil facebook.com/tworzeraciborz.
Magdalena Radoń