Podpora domatora
Małgorzata Zawadzka poleca: Sernik rosa
Potrzebne składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 żółtko, 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny.
Sernik: 1 kg sera śmietankowego (w wiaderku), 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 2 całe jajka, 4 żółtka, 1,5 szklanki mleka.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie, do momentu, aż ciasto samoczynnie odchodzi od rąk (jeśli jest klejące, można dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiekamy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni). Następnie wszystkie składniki na masę serową wkładamy do naczynia i miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja (będzie bardzo lejąca). Na podpieczone gorące ciasto wylewamy masę serową i pieczemy przez kolejne 40 minut. Z pozostałych 5 białek ubijamy na sztywno pianę dodając w trakcie ubijania 1/3 szklanki cukru. Na upieczone gorące ciasto z sernikiem, wykładamy pianę i ponownie pieczemy w piekarniku przez 9 minut. Po upieczeniu od razu ciasto wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie i pojawi się na nim złocista rosa. (najlepiej spożywać na drugi dzień po upieczeniu).