Szlak kulinarny czeka
Jak dotąd w naszym regionie 3 restauracje dołączyły do szlaku: Parys w Rydułtowach, Restauracja Hotelu Polonia w Raciborzu i Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku.
Śląska Organizacja Turystyczna przyjmowała wnioski restauratorów chcących włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Dokumenty można było pobrać ze strony www.slaskiesmaki.pl. Wnioski przyjmowane były do 21 stycznia. Szlak tworzą lokale posiadające serwujące tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały zakwalifikowane przez komisję ekspercką. – Na trasie Szlaku zjemy i gęsie pipki z Jury, i śląską roladę, i w końcu – pyszną góralską kwaśnicę. Szlak pokazuje, jak bogata jest kulinarna tradycja naszego województwa – mówi Remigiusz Rączka, członek komisji. Szlak to też konkretne zyski dla przedsiębiorców. – Szlak staje się rozpoznawalny. Miło nam, kiedy dzwonią do nas właściciele restauracji i mówią, że odwiedzili ich turyści z naszym wydawnictwem albo wycinkiem z gazety. Dania menu „Śląskie Smaki” coraz lepiej się sprzedają. Widać, że ten produkt jest naprawdę interesujący – tłumaczy Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
(tora)