Kulinarne święto w Kobyli
Kobyla. 19 marca w Gminnym Ośrodku Kultury w Kobyli odbył się konkurs kulinarny pt. Wypieki i wyroby wielkanocne.
Do konkursu zorganizowanego przez LGD Lyskor zaproszono organizacje z ternu gmin Kornowac i Lyski. W rezultacie swoje potrawy zaprezentowało siedem kół gospodyń.
Potrawy oceniało siedmioosobowe jury w składzie: Urszula Wiśniewska z ramienia LYSKOR-u, Jadwiga Gajewska reprezentująca Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Rybniku, Danuta Glenc z Kornowaca, Barbara Gembalczyk z Raszczyc, Anna Klimsza z Lysek oraz Aniela Czekała i Magłorzata Musiolik z Kornowaca. Komisja musiała wyłonić z grupy zwycięzcę. Nagrodą główną był bon na 500 zł. Pozostałe uczestniczki również otrzymały nagrody pieniężne i sprzęt kuchenny.
Po wręczeniu nagród, w którym uczestniczyli wójt Kornowaca Grzegorz Niestrój i szef rady gminy Mirosław Małek, wszyscy mogli częstować się do woli przygotowanymi potrawami. Aby w brzuchu się lepiej układało, na scenie GOK-u występowały ulubione w gminie i powiecie zespoły „Rzuchowianki”, „Kobylanki” i „Old Starsi”. Równolegle trwał kiermasz ozdób wielkanocnych lokalnych rękodzielników. – To pierwsza taka impreza na naszym terenie. Planujemy jej kontynuację w przyszłym roku – zapowiada szefowa Lyskoru Helena Serafin. Cała impreza udała się dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej.
(woj)
Po długich i trudnych naradach ogłoszono zwycięzców:
1 miejsce: KGW Łańce
2 miejsce: KGW Pstrążna
3 miejsce: KGW Rzuchów