Raciborzanka walczy o minimum na Mistrzostwa Świata w Rosji
LEKKA ATLETYKA – 59. Memoriał Janusza Kusocińskiego.
Fantastycznie spisała się raciborska lekkoatletka podczas 59. Memoriału Janusza Kusocińskiego, który odbywał się w Szczecinie. Wychowanka MKS-SMS Victoria Racibórz Justyna Święty wygrała bieg na 400 metrów, ustanawiając przy tym rekord życiowy (52,61 s). – Czułam, że mogę pobiec jeszcze szybciej. Szczególnie słabo biegnę pierwsze 300 metrów, a tu okazało się, że ustanowiłam rekord życiowy z czego bardzo się cieszę. Pokazuje to, że ciężka praca, którą wykonuję na treningach przynosi skutki – skomentowała Justyna Święty. Raciborska biegaczka żałowała, że na starcie nie pojawiło się więcej zawodniczek z zagranicy. – Muszę skoncentrować się na szybkości, aby już podczas najbliższych zawodów drużynowych wywalczyć minimum B (52,35 s) na sierpniowe mistrzostwa świata, które odbędą się w Moskwie. Ogólnie o minimum mogę walczyć do końca lipca – powiedziała Święty. Do sezonu Justyna przygotowywała się na zagranicznych obozach. Dwukrotnie w Republice Południowej Afryki i jeden raz w Hiszpanii. – Wynikiem w memoriale byłam bardzo mile zaskoczona. Startowałam tam już dwa albo trzy lata temu, ale wtedy bez sukcesu – powiedziała raciborzanka.
kozz