Włoska uczta w Pogrzebieniu
Pogrzebień. W ramach wakacyjnych zajęć w świetlicy wiejskiej, pracownice placówki, Edyta Mańka oraz Bożena Stokłosa zorganizowały 15 lipca Dzień Włoski.
Poza ciekawostkami i zdjęciami dotyczącymi Italii, dzieci poznały tajniki przygotowania pizzy. Przy okazji dowiedziały się, że popularną margheritę po raz pierwszy upiekł w 1889 r. neapolski piekarz Rafael Esposito. Wtedy do jego miasta przyjechała królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka. Pizza na jej cześć składała się z pomidorów, sera mozzarella i bazylii – składników, które reprezentowały kolory flagi Italii. W Pogrzebieniu było już bardziej kolorowo. Tu każdy mógł samodzielnie przyrządzić i ozdobić swój placek. Takie zajęcia przyciągnęły pełną świetlicę, choć w Pogrzebieniu mówią, że to norma.
Dzień Włoski okazał się strzałem w dziesiątkę, a panie w świetlicy już myślą o kolejnych zajęciach połączonych z kulinarnymi wycieczkami po Europie i świecie.
(woj)