Promocja pszczelarstwa na biesiadzie miodowej
19 października w kobylskim domu kultury odbyła się Biesiada Miodowa, zorganizowana przez LGD Lyskor.
Kobyla. Zanim uczestnicy zabawy ruszyli na parkiet i zaczęli śpiewać z orkiestrą, usłyszeli krótkie wykłady. Jako pierwszy Piotr Burda z koła pszczelarzy z Czernicy opowiedział o historii pszczelarstwa w Polsce i walorach produktów pszczelich. Następnie Romuald Kowalski, jako prezes tegoż koła opowiedział o jego dziejach. KPC, podobnie jak raciborskie koło z Brzezia, obchodzi w tym roku jubileusz 90-lecia.
Po przedstawieniu walorów produktów pszczelich, dzieci, korzystając z tej wiedzy, wygrywały w konkursie miód. Każdy mógł spróbować wafla z tym przysmakiem.
Adam Zdziebło, wiceminister rozwoju regionalnego i poseł Ryszard Zawadzki towarzyszyli podczas biesiady przedstawicielom władz gminy. Chwalili troskę pszczelarzy za kultywowanie tradycji i zajadali się na przemian miodem i kobylskimi pączkami. Panowie nie doczekali momentu kiedy na sali panowała typowo biesiadna atmosfera.
(woj)
Co ty wiesz o pszczołach i ich produktach?
Jad pszczeli. Pomimo iż zwykle kojarzy się z bólem i żądłem, to ma też właściwości lecznicze.
Miód. Powstaje na własne potrzeby pszczół (jako pożywienie). Jest smaczny i zdrowy również dla człowieka. Jedna pszczoła w ciągu swojego życia produkuje łyżeczkę miodu.
Mleczko pszczele. Biała masa, którą karmione są larwy pszczół. U człowieka wzmacnia odporność organizmu. Dostępny w formie naturalnej lub jako proszek.
Wosk pszczeli. Zbudowane są z niego plastry w ulu. Od starożytności wykorzystywany w świecach. Dziś wraca do łask. Stosuje się go w maściach i kremach, gdyż ma antybiotyczne właściwości. Do wyprodukowania 1 kg wosku rodzina pszczela zużywa do 5 kg miodu.
Pyłek kwiatowy. Zebrany z roślin i częściowo przetworzony przez pszczoły. Jest podstawowym pożywieniem w ulu. Smakosze pyłku twierdzą, że m.in. podnosi zdolności myślenia i koncentracji.
Propolis. Inaczej kit pszczeli, którym pszczoły dezynfekują ul. Zatrzymuje rozwój grzybni i bakterii. Przez człowieka rozpuszczony w alkoholu, stosowany w leczniczych wyciągach i maściach. Przez pszczelarzy okrzyknięty antybiotykiem XXI wieku.
Z ula tylko zdrowe. Naukowcy udowodnili, że pszczoły kumulują w sobie metale ciężkie i toksyny. Nic z wymienionych nie przedostaje się do produktów pszczelich. Zanieczyszczenie środowiska wpływa za to na długość życia owadów. Na Śląsku są rejony gdzie robotnice żyją 4 tygodnie, kiedy średnia powinna wynosić 6.
Atmosfera ulowa. Nowa dziedzina, według której zbawienne dla zdrowia ma być przebywanie w warunkach panujących w ulu. Pawilony z atmosferą ulową powstają na razie na Zachodzie.
Krótka historia pszczelarstwa w Polsce
Już Prasłowianie pozyskiwali miód. Byli jednak bartnikami gdyż bazowali na dzikich pszczołach. Z miodu robili wiele trunków, którymi uzupełniali brak na tych terenach winorośli i wina. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto pionierską hodowlę pszczół. Światowej sławy rewolucjonistą w tej dziedzinie był polski ksiądz Jan Dzierżon (ur. 1811, zm. 1906). Już na początku XX wieku pszczelarstwo wyraźnie wyparło bartnictwo. W tym też czasie powstały pierwsze polskie pasieki.