Olimpijski gość w gimnazjum nr 1 w Raciborzu
Sport – Spotkanie z Olimpijczykiem Kajetanem Broniewskim
Jedenasta lekcja olimpizmu i trzydziesty trzeci gość – wspomina jeden z ogranizatorów, nauczyciel wychowania fizycznego Marcin Handziuk. Cykliczne spotkania odbywające się w gimnazjum nr 1 w Raciborzu, gdzie zaproszeni olimpijczycy prowadzą zajęcia z młodzieżą, mające na celu promocję zdrowego i sportowego trybu życia zdobyły duży szacunek wśród uczniów. W rolę nauczyciela wcielił się Kajetan Broniewski, brązowy medalista igrzysk olimpijskich z Barcelony.
Były wioślarz, pracujący w kancelarii prezydenckiej oraz pełniący funkcję dyrektora generalnego w Polskim Komitecie Olimpijskim przedstawił historię występów polskich olimpijczyków od momentu zakończenia zaborów. Połączenie historii Polski XX wieku i sportu wprawiło w zaciekawnie wszystkich uczestników spotkania. – Sport w Polsce został zapoczątkowany przez marszałka Józefa Piłsudskiego, który wybudował obecną Akademię Wychowania Fizycznego w Warszawie. Przykładał on bardzo dużą wagę, do tego aby połaczyć rozwój ducha i umysłu z rozwojem fizycznym. To bardzo ważne, nie każdy młody człowiek o tym wiedział. W dzisiejszej dobie nowoczesności ważne jest by rozwijać idee olimpijskie i pamiętać o historii – opowiadał po zakończeniu Kajetan Broniewski.
Od początku wykładu podkreślane były wartości moralne, zasady uczciwości i ducha sportu, opierane na przykładach znanych sportowców, takich jak Irena Szewińska czy Adam Małysz. W czasie lekcji uczniowe gimnazjum dowiedzieli się również, że ciężką pracą i cierpliwością można osiągnąć sukces na przykładzie wioślarza medalisty. – Były momenty załamania. Trzy razy zajmowałem czwarte miejsce, miałem serdecznie dość. Chciałem rzucić tym wszystkim, ale nie poddałem się. Walczyłem. Bądźcie cierpliwi, trenujcie, a sukcesy przyjdą – tłumaczył uczestnikom spotkania Broniewski. Lekcja olimpizmu zakończyła się owacją ze strony uczniów, którzy otrzymali pamiątkowe autografy i zdjęcia, a na kolejnego gościa będą musieli poczekać.
M.M.