Przyjaciele z PO nie zawiedli prezydenta
Racibórz jest lepszym miejsce na organizację forum dla przemysłu solarnego niż duże ośrodki.
Do takich wniosków doszli organizatorzy imprezy, która odbyła się w ubiegłym tygodniu. Prezydent Mirosław Lenk podkreśla, że atutem Raciborza jest skupienie na forum jako najważniejszej imprezie w ciągu roku. Tymczasem dla miast pokroju Wrocławia czy Krakowa takie przedsięwzięcie to jedna z pozycji w bogatym kalendarzu targów, seminariów itp. – Moje zdanie podzielił pan Wiśniewski – podkreśla Lenk. Za sukces uważa zorganizowanie targów OZE w Arenie Rafako. Widzi parę słabości, które będzie trzeba poprawić w następnej edycji, której jest już pewien, ale odebrał wiele głosów zadowolenia dla imprezy o największej w Polsce skali w branży energetyki odnawialnej. – Nacisk trzeba postawić na dotarcie do profesjonalistów i klientów instytucjonalnych. Mieszkańcy bloków mogą potraktować targi jako ciekawostkę, ale nie są indywidualnie adresatami ofert wystawców, tu prędzej znajdą coś dla siebie właściciele domów albo ci, którzy myślą o budowie nowych obiektów – podsumowuje włodarz Raciborza. Jest zadowolony z przychylności dla raciborskiej inicjatywy, z jaką spotkał się u senatora Adama Zdziebły i europosła Jerzego Buzka. – Starałem się o ich obecność na forum i targach i nie zawiodłem się. Obaj politycy udowodnili, że Racibórz jest im bliski – kończy Mirosław Lenk.
Szerzej na temat forum solarnego w Raciborzu na str. 34 i 35.
(m)