Ryby i owoce morza w diecie seniorów
Łososia w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i brokułami na parze mogli degustować seniorzy Śląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Raciborzu podczas warsztatów „Odżywiam się smacznie i zdrowo”.
Kulinarnym hitem wieczoru były krewetki na sałacie lodowej z kiełkami rzodkiewki i sok wieloowocowy. Wykwintne potrawy, słuchacze raciborskiej uczelni przygotowują już od kilku miesięcy pod kierunkiem dietetyk, specjalistki od osób starszych Joanny Chmiel. Odpowiednio dobrane menu ma zachęcić do zdrowego, ale też urozmaiconego odżywiania się ludzi w dojrzałym wieku. Co więcej, potrawy te przygotowywane są podczas wspólnych spotkań, tak więc każdy z uczestników może poznać sposób ich przyrządzania „od kuchni”.
Cenne wskazówki pani dietetyk towarzyszące gotowaniu potraw dotyczyły również składników: najlepiej jeśli łosoś jest dziki, a nie hodowlany. Pomimo, że ryba ta należy do najbardziej tłustych, jej wartości odżywcze są bezcenne. Bogata jest m.in. w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, cynk i selen – pierwiastki wzmacniające odporność organizmu, a także potas, jod, wapń i witaminy A, D, E oraz z grupy B.
Cenne składniki zawierają również krewetki, którymi można zastąpić mięso. Dodatkowo są lekkostrawne i niskokaloryczne. Mogą być produktem dań głównych, ale też zup, sosów i sałatek.
(ewa)