Ziołolecznictwo – drogą do zachowania zdrowia i młodości
Przekonywał o tym seniorów raciborskiego uniwersytetu trzeciego wieku lek. med. Krzysztof Błecha – specjalista rehabilitacji medycznej, terapii manualnej, homeopatii, fitoterapii. Cykl wykładów, umożliwiający poznanie zalet ziołolecznictwa adresowany do śląskich seniorów, przygotowany został przez Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki w porozumieniu z Sanatorium Ustroń oferującym pobyty sanatoryjne m.in. z fitoterapią.
Stosowanie ziół i właściwej diety w leczeniu sprawdza się szczególnie u osób starszych i przewlekle chorych, przede wszystkim dlatego, że zioła są „łagodniejsze” i dzięki temu rzadziej powodują działania niepożądane. Ogromną zaletą ziół jest również ich szerokie spektrum zastosowania w lecznictwie, co sprawia że mogą zastąpić kilka leków syntetycznych.
– Wszyscy się starzejemy, a w wyniku tego procesu dochodzi do uszkodzeń komórek, gdyż z upływem lat samoregulujące mechanizmy obronne naszego organizmu nie działają w sposób właściwy – wskazując nieodzowność zachodzących zmian w człowieku, Krzysztof Błecha tłumaczył, jak profilaktycznie lub w chorobie wspomagać się ziołami.
W swym wykładzie przedstawił czynniki wpływające na proces starzenia się, towarzyszące temu choroby, ale też sposoby przeciwdziałania im za pomocą fitoterapii.
Wśród najpopularniejszych mechanizmów starzenia się wymienił m.in. wolne rodniki. Uszkodzenia wolnorodnikowe pojawiają się po 40. r. życia, a dodatkowo przyspieszają je duże dawki promieni słonecznych, papierosy, alkohol i zła dieta. Wolne rodniki nie tylko sprzyjają starzeniu, ale też nowotworom i postępowaniu miażdżycy, przypisuje się im uszkodzenia trzustki, (prowokację cukrzycy) i stawów (prowokację chorób reumatycznych).
Jak więc regulować ich aktywność w organizmie? – Wolne rodniki to utleniacze (oksydanty), trzeba więc zastosować przeciwutleniacze, które przereagują z wolnym rodnikiem wcześniej niż inne molekuły komórek. Role antyoksydantów w naszym środowisku pełnią warzywa i owoce, a zwłaszcza te, które mają odpowiedni kolor: czerwony, niebieski, żółty. Wolne rodniki wyłapują też niektóre witaminy: C, E i A – wyjaśniał lekarz zachęcając do jedzenia warzyw i owoców oraz stosowania ziół.
Jako cenne w walce z wolnymi rodnikami wymienił naturalne antyoksydanty m.in.: ekstrakty z owoców żurawiny, aronii, zielonej herbaty, borówki czarnej. Zachęcał do stosowania ich nawet w formie kapsułek, przede wszystkim jednak w postaci naturalnej, gdyż organizm gorzej przyswaja sztuczne preparaty.
Mówił o dobroczynnym działaniu produktów pszczelich, przede wszystkim zaś pyłku pszczelego. Z wiekiem gromadzą się w komórkach substancje, które powodują nawet ich przebarwienia. Taką typową substancją przebarwiającą jest lipofuscyna, odpowiadająca za brązowe plamki w różnych częściach ciała. Określane są one w geriatrii jako stygmat starzenia się. Im więcej lipofuscyny w komórce, tym komórka uznawana jest za starszą. Sposobem na pozbycie się lipofuscyny z komórki jest właśnie pyłek pszczeli. Badania wskazują, że mają jej mniej ludzie, którzy go spożywają. Ponieważ sam pyłek źle się wchłania, dlatego należy albo rozpuścić go, albo spożywać w postaci preparatów ziołowych.
Pyłek pszczeli jest też stymulatorem odporności organizmu. Z wiekiem pogarsza się ona, a działając coraz słabiej, nie wychwytuje komórek obcych, w tym komórek nowotworowych. Dlatego ważne jest, aby stosować preparaty stymulujące odporność. Pyłek pszczeli poprawia też sprawność fizyczną, pamięć i koncentrację. Co więcej, łącznie z propolisem i miodem stosowany jest u osób po udarze mózgu, które wracają do zdrowia szybciej niż te, które nie stosowały tych naturalnych produktów.
Specjalista od ziołolecznictwa podkreślił znaczenie diety niskokalorycznej, która, jak się okazuje, wydłuża życie. Jako przykład podał mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy generalnie jedzą mniej niż w innych częściach świata i żyją dłużej. Okinawę zamieszkuje 80 razy więcej stulatków niż w większości krajów zachodnich. Fenomen ten ma związek z dietą niskokaloryczną. Ponieważ jednak trudno zmienić zwyczaje żywieniowe, naukowcy znaleźli substancję, które wywołują taki sam efekt biochemiczny w organizmie, co dieta niskokaloryczna. To resweratrol zawarty w winogronach i w winie.
Pan doktor mówiąc o skutecznych metodach odchudzania, wyjaśnił że najlepsze są te, które nie pozwalają zorientować się naszemu organizmowi, że chcemy mu podebrać trochę tłuszczyku. – Musi więc być stale karmiony, ale odpowiednio. Jak się nie zorientuje, że mu go ubywa, to bez większego bólu odda. Zawsze najskuteczniej działa łagodna perswazja, zamiast wojny, ma to zastosowanie zarówno w polityce, życiu rodzinnym, jak i w odchudzaniu – zapewniał specjalista.
(ewa)
Polecane dla seniorów
Na sprawną pamięć – miłorząb japoński poprawia ukrwienie całego organizmu, a szczególnie mózgu. Łagodzi zawroty głowy i szumy uszne, poprawia pamięć oraz sprawność intelektualną.
Na wzmocnienie – korzeń żeń-szenia zwiększa witalność, pobudza odporność organizmu na stres, ale również zalecany jest na infekcje.
Na problemy żołądkowe – ziele karczocha obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia szwankujący proces trawienia.
Dla zdrowego serca – kwiatostan głogu poprawia ukrwienie i kurczliwość mięśnia sercowego oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi.