Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 25 (1206) Data wydania: 23.06.15
Czytaj e-gazetę

Poprzez rozsądek w jedzeniu do zdrowia

Prawdy i mity żywieniowe na spotkaniu ze słuchaczami Ślaskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Raciborzu przedstawiła dietetyk i nauczycielka Barbara Tkocz.

Przekonywała seniorów, że najlepszym lekiem jest dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta, a przy tym stosowana rozsądnie i mądrze. – Spośród wielu produktów musimy wybrać te, które najlepiej odpowiadają naszemu organizmowi. Niektórzy ludzie tolerują, a inni nie tolerują pewnych produktów. Ich organizm jest tak, a nie inaczej skonstruowany, a podłoże może być nawet genetyczne – tłumaczyła. Dietetycy niczego nie zabraniają, dieta powinna być urozmaicona, mogą w niej znaleźć się nawet pewne produkty mniej wskazane, pod warunkiem, że spożywane będą tylko raz na jakiś czas. – Nikt niczego nam nie zakazuje, sami musimy podchodzić krytycznie do tego co spożywamy – dodała pani dietetyk.

Ostrzegała jednak, że w niektórych produktach są substancje antyodżywcze, na które trzeba zwracać uwagę. Taki produkt zamiast działać prozdrowotnie, podawany w dłuższym okresie powoduje stan chorobowy. Nie należy jednak katować się różnymi dietami. Jedzenie ma wspomagać leczenie, zdrowie, samopoczucie oraz sprawność.

Tłumaczyła też czy można łączyć niektóre produkty np.: herbatę z cytryną, herbatę z ciastem drożdżowym, kawę z mlekiem, ogórek z pomidorem, pomidor z serem, kawę i herbatę z produktami nabiałowymi, ryby z warzywami (kapusta, brokuły, brukselka), olej z rybą, czerwone wino z czerwonym mięsem.

Zalecała, aby dieta była różnorodna, a na talerzu znajdowały się przede wszystkim warzywa z małą porcją mięsa oraz ewentualnie z niewielką ilością ziemniaków koniecznie z wody, z koperkiem, bez sosu.

(ewa)