Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 29 (1209) Data wydania: 21.07.15
Czytaj e-gazetę

Ważne co na talerzu

Pomysł na zdrową kuchnię dla seniorów, od jakiegoś czasu realizowany jest przez Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku.

Słuchacze raciborskiej uczelni nie tylko mogli uczestniczyć w kilku ciekawych wykładach dietetyczek, ale w praktyce sprawdzić, co dobre jest dla ich podniebienia. Jakie produkty i z czym należy je jeść, jak dopasować jedzenie do własnych upodobań, by było smaczne i zdrowe, ale też jak przygotowywać posiłki, by produkty nie traciły swych walorów smakowych i jakościowych – te i inne rady wzbogaciły doświadczenia wyrobionych już kulinarnie emerytek.

Ponieważ jednak nie teoretyczny opis, ale smak decyduje, czy coś trafia do preferowanego menu, atrakcyjną formą sprawdzenia upodobań kulinarnych są warsztaty organizowane w tym roku w ramach programu „Ważne co na talerzu”. Zajęcia kulinarne, tradycyjnie współfinansowane przez miasto, prowadzi kucharka i dietetyczka Lucyna Pankiewicz.

Program warsztatów został tak ułożony, aby seniorzy w czasie wspólnego gotowania mogli nie tylko poznawać dietetyczne potrawy, ale również dowiedzieć się, jak odżywiać się przy różnych schorzeniach. Pierwsza więc praktyczna lekcja na temat zdrowego jedzenia, polegała nie tylko na przyrządzeniu typowych warzyw, ale też meksykańskiego guacamole – salsy na bazie awokado (zawierającego kwasy omega wspomagające myślenie) i odżywczego koktajlu z zielonego szpinaku, oczyszczającego organizm z toksyn.

– Mamy w programie kuchnie różnych krajów świata, z zastosowaniem produktów i przypraw rzadziej używanych w Polsce, np. owocu granatu, mango, bazylii, czy pesto. Żyjemy w kraju o takim, a nie innym klimacie, posiadamy swoje przyzwyczajenia kulinarne i nie zawsze jedzenie południowe sprawdza się u nas. Planujemy jednak przygotować potrawy z owocami morza, z wszelakiego rodzaju ryb z batatami, a także ciasta dietetyczne – tłumaczy Lucyna Pankiewicz.

Pani dietetyk chwali za aktywność uczestniczki warsztatów, które włączają się w przygotowanie menu. Ja też uczę się od pań, bo są światowe – jeżdżą za granicę, gdzie próbują różnych potraw – dodaje prowadząca zajęcia kulinarne. (ewa)