Zapytaj Prawnika
Natalia Lewandowska-Fac radca prawny
Przedawnienie
Otrzymałem z sądu nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym zobowiązujący mnie do zapłaty długu z 2001 r. Dług dotyczył umowy pożyczki, której z powodów rodzinnych nie byłem w stanie zwrócić. Nigdy nikt nie wzywał mnie o zapłatę, a ja również nie zgłaszałem się do nikogo. Co zrobić?
Po pierwsze działać. Ma Pan tylko dwa tygodnie na reakcję, tj. złożenie sprzeciwu od otrzymanego nakazu zapłaty. Jeśli pozew wpłynął na formularzu urzędowym, to również sprzeciw powinien być sporządzony w tej formie. Pana roszczenie prawdopodobnie uległo przedawnieniu, ale sąd przedawnienia nie bierze pod uwagę z urzędu, tzn. musi się Pan na nie powołać. Jeśli nie podniesie Pan zarzutu przedawnienia sąd rozpozna sprawę tak jakby przedawnienie nie nastąpiło, czyli na Pana niekorzyść.
Terminy przedawnienia roszczeń majątkowych, jeśli przepis szczególny nie stanowi inaczej to: co do zasady 10 lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej 3 lata, liczone od daty gdy roszczenie stało się wymagalne.
Ważne!
Zanim jednak zgłosi Pan zarzut przedawnienia proszę sprawdzić czy bieg przedawnienia nie uległ przerwaniu (np. przez uznanie roszczenia albo przez czynność przed sądem przedsięwziętą w celu dochodzenia roszczenia), gdyż po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo.