Osiągnął finał walcząc z kontuzją
Mistrzostwa Europy Juniorów
Szwedzkie miasto Eskilstuna było gospodarzem Mistrzostw Europy Juniorów w lekkiej atletyce. Świetnie w biegu na 200 metrów spisał się 17–latek z Raciborza – Kacper Wieczorek. Zajął ostatecznie siódme miejsce w finale. Sam finał osiągnięty przez Kacpra był sporą niespodzianką, bowiem od dłuższego czasu raciborski lekkoatleta zmaga się z kontuzją biodra. – Generalnie jak na debiut w takich zawodach i do tego z kontuzją to jestem zadowolony. Zdziwiony byłem samym wejściem do finału, a ukończenie go na siódmym miejscu bardzo mnie usatysfakcjonowało – powiedział zawodnik.
Można przypuszczać, że gdyby kontuzja niedoskwierała Wieczorkowi, wynik mógłby być jeszcze lepszy. – Męczę się od ponad pół roku z biodrem, a leczenia niestety niewiele dają. Ominęło mnie dużo elementów podczas treningów, mimo to udało mi się poprawić rekordy życiowe, czuję niedosyt, ale jestem zadowolony z mojej wspólnej pracy z trenerem Karolem Szynolem – powiedział Wieczorek. Teraz czas na wakacje i odciążenie biodra. Na podium znaleźli się Brytyjczycy – Tommy Ramdhan (20,57), Elliot Powell (20,72) i Norweg Even Meinseth (20,94). Kacper na metę dobiegł z czasem 21,47.kozz