W Tworkowie nauczą cię grać w szachy
SZACHY. Na początku lutego w ZSO w Tworkowie już po raz siódmy odbył się Międzynarodowy – Międzyszkolny Turniej Szachowy.
W tym roku udział wzięło 73 uczniów, część z gminy Krzyżanowice, a poza tym młodzi zawodnicy z Zawady Książęcej, Kornowaca, Raciborza i Czech. Tworków słynie z dobrej szkoły szachowej. W zeszłym roku placówka weszła do projektu „Edukacja przez szachy w szkole”. Za nauką szachów stoi nauczyciel Piotr Jeziorski. – Po skończonym przeze mnie kursie, gmina zaopiniowała ten pomysł pozytywnie. Przyznano mi jedną godzinę, dzięki czemu pierwszoklasiści mają w planie zajęcia szachowe. Uczą się przede wszystkim jak poruszają się figury na szachownicy, ale to jest sprawa drugorzędna. Głównie projekt ma zmierzać do tego, że dzieci uczą się widzenia przestrzennego i myślenia matematycznego – powiedział nauczyciel ZSO w Tworkowie. Przeprowadzane badania pokazały, że nauka gry w szachy wspomaga rozwój dziecka. – Pięciu młodych uczniów postanowiło wziąć udział już teraz w rywalizacji z dużo starszymi od siebie. Śmiesznie to trochę wygląda, bo niektóre dzieci nie dosięgają jeszcze nogami do podłogi siedząc na krześle. W konfrontacji z trzy razy większym gimnazjalistą zdarza się, że ten młodszy wygrywa – zauważył Piotr Jeziorski.
Zajęcia w szkole są dobrowolne. Plan jest tak ułożony, że są one na pierwszej lub ostatniej lekcji i gdyby któryś z rodziców nie zgodził się na naukę szachów przez dziecko to może ono nie chodzić na zajęcia gry w szachy. – U nas wszyscy rodzice wyrazili chęć. Zainteresowanie jest duże, dzieci bardzo je lubią. Zajęcia polegają na tym, że wycinamy, malujemy, poznajemy figury, a podręcznik jest w formie zabawowej. Mali uczniowie poznają wartość bierek, szachownicę, pola i czytanie pól. Dzieci w tym wieku potrafią zauważyć linie proste, poziome i pionowe, natomiast ze skosem mają problem – stwierdził nauczyciel. Projekt wcześniej prowadzony był w innych województwach, a teraz prowadzony jest także w gminie Krzyżanowice. – W powiecie jesteśmy chyba jedyną szkołą w której są szachy. To jest projekt dla klas 1 – 3. Póki co, zajęcia są u nas w pierwszej klasie. Chciałbym, żeby w kolejnych latach dzieci mogły mieć możliwość kontynuowanie tej nauki, a później mogę przejąć je do kółka szachowego – zakończył nauczyciel ZSO w Tworkowie.
kozz