Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 8 (1240) Data wydania: 23.02.16
Czytaj e-gazetę

Master Chef po raciborsku

Wymyślne składniki, buchająca z garnków para, przyjemne dla ucha skwierczenie smażonych potraw i unosząca się nad wszystkim wspaniała woń przepysznych dań – tak było podczas kolejnej edycji raciborskiego konkursu kulinarnego „Walentynkowe inspiracje”.

W pierwszym etapie uczniowie przyrządzali potrawy w pracowni „Gastronomika”. Trzy najlepsze pary awansowały do finału w Hotelu Racibor, gdzie przygotowały wykwintne desery.

Eksperci rynku pracy określają zawód kucharza jako deficytowy. Oznacza to, że w najbliższym roku liczba ofert pracy w tym zawodzie będzie przewyższać liczbę osób posiadających odpowiednie kwalifikacje i chęci do podjęcia się tego zajęcia. To dobre wieści dla uczniów raciborskiego gastronomika, którzy pomimo młodego wieku potrafią przygotować bardzo wykwintne potrawy. Przekonaliśmy się o tym w połowie lutego, podczas zorganizowanego przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Raciborzu oraz Hotel Racibor konkursu „Walentynkowe inspiracje”.

Nie boją się eksperymentów

– Z roku na rok jest coraz więcej chętnych do wzięcia udziału w konkursie. Poziom też jest coraz wyższy, dlatego nie wiem czego możemy się spodziewać w przyszłości – mówi Irena Gotzman, nauczyciel w CKZiU Nr 1.

W superlatywach o młodych kucharzach z Raciborza wypowiada się również Piotr Herzik, absolwent gastronomika, obecnie członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel firmy Don Gastro. – Myślę, że uczniowie są bardzo dobrze przygotowani, a poziom konkursu jest bardzo wysoki – zarówno jeśli chodzi o sposób przygotowania dań, jak i pomysły na nie, wreszcie smak potraw. Nikt nie przygotowuje już zwykłych kotletów, czy nieprzetworzonych ziemniaków. Młodzi ludzie nie boją się eksperymentować, sięgać po ciekawe składniki i przyprawy z kuchni światowej. To bardzo dobrze – mówi P. Herzik.

Zwycięskie piersi z kaczki

Jury uznało, że najlepiej z zadaniami konkursowymi poradziły sobie Aleksandra Buczyńska i Dorota Przewosnik. Daniem głównym przygotowanym przez dziewczęta były piersi z kaczki nadziewane suszonymi śliwkami i morelami z pęczotto. W ścisłym finale Ola i Dorota przygotowały wykwintny deser malinowo–czekoladowy. – Na razie to tylko pasja – mówią o swoim talencie kulinarnym dziewczęta, jednak nie wykluczają, że w przyszłości tę pasję połączą z pracą.

Ten kierunek obrali już Denis Heinrich i Zuzanna Rychlik, których „Walentynkowe inspiracje” zajęły trzecie miejsce. Swój udział w konkursie potraktowali spontanicznie. – Nic nie działo się według planu – mówi z uśmiechem Denis, który razem z koleżanką Zuzanną pracuje już w restauracji Brax’Ton. Obydwoje łączą przyszłość z branżą gastronomiczną.

Jako hobby traktuje gotowanie Wioletta Sładek, która wspólnie z Mikołajem Nowickim zajęła drugie miejsce w konkursie. Uznanie jury zyskała przygotowana przez nich gicz jagnięcia z topinamburem. – Staraliśmy się podać coś, czego nikt jeszcze nie jadł. Chcieliśmy zabłysnąć – wyjaśniają.

Nie raz słyszałem, że gastronomia to ciężki kawałek chleba. Praca w tej branży jest wymagająca i wyczerpująca. Dlatego też, jak powiedział nam Piotr Herzik, bardzo niewielki procent absolwentów szkół gastronomicznych wykonuje pracę w wyuczonym zawodzie. Przy kuchni zostają ci, którzy po prostu kochają gotować. I właśnie takiego spełnienia zawodowego pozostaje mi życzyć wszystkim uczestnikom „Walentynkowych inspiracji”. Pasja jaką posiadacie, daje wam spore „fory” już na starcie waszej kariery zawodowej.

Wojtek Żołneczko


Wyniki konkursu „Walentynkowe inspiracje” 2016

• I miejsce – Aleksandra Buczyńska i Dorota Przewosnik

danie zasadnicze - piersi z kaczki nadziewane suszonymi śliwkami i morelami z pęczotto, deser malinowo-czekoladowy

• II miejsce – Wioleta Sładek i Mikołaj Nowicki

danie zasadnicze - gicz jagnięca na topinamburze, puree dyniowo- batatowe, sos pomarańczowo-daktylowy oraz sos pomarańczowo- imbirowy, deser -wiśniowa fantazja z kozim serem

• III miejsce – Zuzanna Rychlik i Denis Heinrich

danie zasadnicze – grillowana polędwiczka wieprzowa gotowana metodą sous–vide na sosie borowikowym w towarzystwie serduszek faszerowanych szpinakiem, deser – „Dama Kier”