Ewa Bugdoł została Mistrzynią Europy
W Poznaniu sportowcy walczyli o tytuł Mistrza Starego Kontynentu na dystansie długim ETU, czyli w najbardziej prestiżowej rywalizacji.
Bój stoczyło niemal 600 zawodników. Sportowcy swoją rywalizację zaczęli od pływania Jeziorze Maltańskim, następnie wyjechali na 180-kilometrową trasę rowerową, a wszystko zakończył maraton w samym sercu stolicy wielkopolski. Duże emocje towarzyszyły rywalizacji kobiet. Od samego początku dużą przewagę nad resztą stawki uzyskała trójka zawodniczek, z Polką Ewą Bugdoł wśród nich. Trzykrotna zdobywczyni Pucharu Świata na dystansie długim ITU oderwała się od rywalek na trasie biegowej i po 10 km miała już ponad 5 min. przewagi. - To bezsprzecznie mój największy sukces w karierze! – mówiła zaraz po wbiegnięciu na metę Ewa Bugdoł. – Jeszcze kilka lat temu startowałam w „podwórkowych” zawodach, a teraz wygrałam Mistrzostwa Europy w swoim kraju. Cieszę się, że udało mi się osiągnąć mój główny cel na ten sezon. Teraz mam kolejne marzenie. Chcę powalczyć na Mistrzostwach Świata na Hawajach – mówiła wzruszona Bugdoł.
(r)