Warzywne święto w Szonowicach
Pierwszego października na boisku przy szonowickiej szkole odbyło się jesienne święto bani i kartofla.
Mieszkańcy wioski i okolic zjechali ze swoimi potrawami i napojami oraz jesiennymi stroikami. Wszystkie dania były przeznaczone do konsumpcji i zostały ocenione przez profesjonalnych jurorów. Cały czas na stołach stał kompot z dyni, podawano żółtą zupę a na ogniu piekły się ziemniaki. Niektórzy zobaczywszy, że nawet dzieciaki coś przyniosły na wspólny stół, wrócili się do domu aby wygrzebać coś ze spiżarni i podzielić się tym z sąsiadami. Dla najlepszych kucharzy przygotowano nagrody. Upominki dostały też dzieci, biorące udział w konkursach warzywnych. Święto przygotowuje od czterech lat samorząd Szonowic.
(woj)
Wyniki konkursu potraw
Kategoria dania:
1 miejsce: bezkonkurencyjna zupa kartoflana z czosnkiem Ireny Kranz;
2 miejsce: serniczek z dynią na ciasteczkach oreo Moniki Schink;
3 miejsce: ciasto pychotka z cukinią Klaudii Koszany;
Kategoria soki i inne napoje bezalkoholowe:
1 miejsce: rewelacyjna naleweczka pomarańczowo-goździkowa Natalii Brzonkalik z Modzurowa;
2 miejsce: rewelacyjny sok ze swojskich malin Barbary Czekały z Makowa;
3 miejsce: smakowity sok z ostrażyn zbieranych w Dolędzińskim Lasku Marka Czekały.