Kornowacka uczta rajem dla podniebienia
Z myślą o mieszkańcach przygotowany został tradycyjnie kiermasz potraw i ozdób wielkanocnych, po to aby zakosztować smaków naszej ziemi – mocno zaakcentował świąteczne wydarzenie wójt gminy Kornowac Grzegorz Niestrój. W tym roku wśród gości nie zabrakło też przedstawicieli z zaprzyjaźnionej czeskiej Branki.
Kiermasz zorganizowany w Domu Kultury w Kobyli, był prawdziwą ucztą dla podniebienia, ponieważ panie z KGW Rzuchów, Pogrzebień i Kobyla, a także Stowarzyszenia „Prężny Kornowac” oraz Gospodyń Wiejskich Łańce prześcigały się w specjałach przygotowanych do degustacji: poczynając od pysznych dań mięsnych, faszerowanych, poprzez pasztety, sałatki, po ciasta, torty i rozmaite desery. Dodatkowo można było nabyć niepowtarzalne, bo wykonane ręcznie ozdoby świąteczne m.in.: stroiki, wianki, zajączki i pisanki.
Emocjonującym momentem był doroczny konkurs na najlepszą potrawę wielkanocną, przygotowaną przez każdą organizację kobiecą. Tym razem trzyosobowa komisja pod kierunkiem wójta oceniała żurki śląskie, palmę pierwszeństwa jednogłośnie przyznając KGW Kobyla.
Kiermasz uświetnił występ zespołu „Rzuchowianki” oraz dziecięcej grupy teatralnej „Na śląskim podwórku”, działającej przy Domu Kultury w Rzuchowie pod kierunkiem instruktor świetlicy Małgorzaty Drzeniek. Mali artyści w pięknych ludowych strojach odtwarzali obrzędy i tradycje świąt wielkanocnych. Nad przygotowaniem całej imprezy czuwał zespół pracowników Domu Kultury w Kobyli pod kierunkiem Marii Łomnickiej oraz dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Kornowacu Mirosława Granieczny.
(eos)