Słowa pani wiceprezydent sprawiły przykrość radnemu Koniecznemu. „15 milionów w plecy”
– Straciliśmy dotację na parking piętrowy, Bank Gospodarstwa Krajowego nie zgodził się, by te pieniądze przeznaczyć na remonty dróg – poinformowała radnych z komisji gospodarki wiceprezydent Małgorzata Rudnicka-Głowińska. Zaznaczyła, że temat jest odłożony i jak znajdą się środki zewnętrzne, to magistrat wróci do inwestycji na zapleczu Raciborskiego Domu Kultury. – Jesteśmy gotowi na następną decyzję rady w tej kwestii – zaznaczyła.
„Utracił, a nic nie pozyskał”
Małgorzata Rudnicka-Głowińska dodała, że Miasto dokumentacyjnie jest przygotowane do tej inwestycji.
Panią wiceprezydent wsparł szef komisji gospodarki Marcin Fica. – Odkładamy na razie to zadanie, ale jak się tylko środki pokażą, będziemy próbowali to budować. Kiedy będzie tańsze od zakładanego – podkreślił M. Fica.
– Przykro mi się tego słucha z ust pani prezydent – skwitował radny Dominik Konieczny, który zajmował stanowisko Rudnickiej-Głowińskiej w poprzedniej kadencji.
– Prezydent Jacek Wojciechowicz utracił 15 mln zł, a nie słyszałem żeby jakiekolwiek pozyskał. Na dziś Miasto jest minus 15 mln zł, w plecy – ocenił Dominik Konieczny.
„To była jedyna taka szansa”
Określił decyzję Jacka Wojciechowicza za błędną, złą i szkodliwą. – Zdejmujemy dochody pozyskane w poprzedniej kadencji i ja podziwiam optymizm pana Ficy w tej sprawie. Proszę się nie spodziewać, że jakiekolwiek środki będą na takie zadania. Unia Europejska nie ma środków dla parkingów w centrach, nie ma dla centrów przesiadkowych. To była jedyna taka szansa – skwitował Dominik Konieczny.
Radny Silnego Raciborza nie zgodził się, że nowy parking byłby zbyt drogim przedsięwzięciem. – Nie wiadomo, bo nie było przetargu i nie można tak mówić. To są mityczne cyfry, które wygłasza Jacek Wojciechowicz, mówiąc o 100 tys. zł za miejsce parkingowe. Przy tradycyjnej technologii to byłaby taka wysoka kwota, ale są inne technologie, na bazie konstrukcji stalowej. Można to było zrobić w sposób efektywny i tańszy – uznał Dominik Konieczny.
(ma.w)