Kobiety jeszcze nie było
Zmiana na tym stanowisku była konieczna ze względu na wynik wyborów parlamentarnych. Dotychczasowy zastępca prezydenta Ryszard Zawadzki 5 listopada zostanie posłem.
Aleksandra Chudzik zajmować się będzie oświatą, kulturą, sportem i pomocą społeczną. To wieloletni pedagog. Do czasu objęcia stanowiska dziekana WSHE pracowała w Rybniku jako nauczyciel. W późniejszym czasie zajmowała się także szkoleniem osób pracujących w tym zawodzie.
- Propozycję prezydenta przyjęłam z pewnymi obawami - mówi Aleksandra Chudzik. - Stoi przede mną trudne zadanie, ponieważ mój poprzednik jest ikoną wodzisławskiej oświaty i wiadomo, że wiele dla niej zrobił. Postaram się sprostać wyzwaniu. Zanim przedstawię swoją koncepcję, zapoznam się szczegółowo z zastaną sytuacją - dodaje pani Aleksandra.
Prezydent Mieczysław Kieca twierdzi, że innych kandydatów na to stanowisko nie było. - Jestem prezydentem i to ja dobieram sobie współpracowników. Z tego za trzy lata rozliczą mnie mieszkańcy - mówi zdecydowanie Kieca.
Głównym zadaniem jego nowego zastępcy będzie realizacja przygotowanej strategii oświaty z naciskiem na pozyskiwanie przez szkoły funduszy europejskich. Ważne jest także opracowanie ogólnego programu funkcjonowania kultury po zakończeniu roku jubileuszowego, a także współpraca z Radą Młodzieży i Uniwersytetem Trzeciego Wieku.
Aleksandra Chudzik nie wycofa się całkowicie z pracy na uczelni. Prezydent nie ma nic przeciwko temu, by jako promotor do końca poprowadziła swoich studentów. Rola na uczelni jest w dalszym ciągu kwestią rozmów i wzajemnych uzgodnień.
Pani prezydent mieszka w podrybnickim Bełku. Ma męża i dwóch synów - 11-letniego Jonasza i 2-letniego Franka. Jest pierwszą kobietą na tym stanowisku w historii miasta.
Rafał Jabłoński